Danas je Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine, kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

Cilj obilježavanja tog Dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju su sastavila skupina afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

Misija OSCE-a u BiH intenzivno sarađuje sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija u rješavanju svih problema nastalih zbog prijetnji po slobodu medija, te poziva nadležne institucije da u potpunosti provedu Odluku Ministarskog vijeća OSCE-a o sigurnosti novinara, kojom se od država članica traži poduzimanje efikasnih mjera u cilju sprečavanja prakse nekažnjavanja krivičnih djela čije su žrtve novinari.

Sretan Svjetski dan slobode medija.