Danas je Svjetski dan turizma

Svjetski dan turizma slavi se svake godine 27.septembra, podižući svijest ljudi o turističkim društvenim, kulturnim, političkim i ekonomskim vrijednostima, te doprinoseći ostvarenju održivih razvojnih ciljeva.U lokalnim zajednicama BiH iznalaze razne mogućnosti poboljšanja turističkih ponuda, pa tako i kod nas.

Zanimljiva su nastojanja Gradskog mješovitog hora Živinice, koji je već riješio da gater koristi kao svoj logo.Postoji i najava gradske uprave da bi otkupili stari gater, kako bi ga zaštitili, pošto je firma odavno u stečaju!

Gradski mješoviti hor Živinice obilježio je 40 godina postojanja i uspješnog rada.Kao svoj logo GMH je preuzeo stari Konjuhov gater, koji je postavljen da reže trupce prije 117 godina.

I tako rezao je gater sve do 1964.godine, kada je postalvljen kao muzejski eksponat na današnjem mjestu.Ranijih godina, dok je radila firma Konjuuh,brojne ekskurzije su nakon obilaska prerađivačkih kapaciteta Konjuha, svoje posjete završavale su snimcima pored starog gatera.Tako su članovi našeg Gradskog mješovitog hora došli na ideju da im stari gater bude logo, te su se takođe snimili u čast 40 godina postojanja i uspješnog rada.

Na kraju, želim svim turističkim radnicama i radnicima, turistkinjama i turistima, domaćim i stranim, čestitati Svjetski dan turizma.