Devedeset ronilaca iz četiri države čistilo Mostarsko jezero

Velika ekološka akcija čišćenja plaža i korita Mostarskog jezera pod nazivom „Jezero 2022.“, održana je nedavno u Mostaru i to u organizaciji Ronilačkog kluba Mostar. Ovakva akcija organizuje se jednom godišnje, a u njoj učestvuje veliki broj volontera.

Tako je u ovogodišnjoj akciji učestvovalo 90 ronilaca iz 20 gradova, među kojima je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji je i sam zaronio u Mostarsko jezero. Kordić je prvi zaronio i iz jezera izvadio vreću otpada, koji je neodgovornim ponašanjem posjetilaca završio u dubinama jezera.

„Grad Mostar je ovu lokaciju prepoznao kao buduću plažu, odnosno sportsko-rekreacijski centar i zbog toga nam je izuzetno drago što na ovom mjestu nismo našli mnogo otpada. Drago mi je i zbog toga što se pokazalo da i dalje čuvamo naše jezero od bilo kakvog onečišćenja“, poručio je Kordić, te zahvalio Ronilačkom klubu Mostar na organizovanju ovakve akcije koja „ima veću dimenziju od samog čišćenja jer je iz Mostara poslana pozitivna poruka“.

Da je ovo bilo najmasovnije okupljanje ronilaca na ovom prostoru do sada potvrdio je Branislav Stojkić, sekretar Ronilačkog kluba Mostar, koji je istakao i svoje zadovoljstvo što su na jednom mjestu okupili 90 ronilaca iz 20-ak ronilačkih klubova iz četiri države.

Kako je kazao gradonačelnik Kordić, predviđeno je da na lokalitetu na kojem je organizovana akcija čišćenja, ubuduće bude uređena plaža. Prema najavama, ulaz na plažu sa glavne ceste će biti saniran, kao i sama plaža na koju će biti dovezeno 50 kubika šljunka kako bi plaža bila pogodna za nesmetan ulazak u vodu svim kupačima.

„Cilj akcije koju smo organizovali je podizanje svijesti naših sugrađana o očuvanju prirode, brizi za životni prostor kroz aktivno ekološko djelovanje lokalne zajednice. Posebnu važnost smo stavili na mlade i njihov odnos prema prirodi, a preko ovakvih projekata na dobrom smo putu da postanu dobri čuvari prirodnih ljepota Hercegovine. Neretva, naša zelena ljepotica, mora ostati zaštićena u svakom svom dijelu, a ovo je naš mali doprinos u ostvarivanju tog cilja“, poručili su iz Ronilačkog kluba, odakle su dodali kako i za sljedeću godinu planiraju sličnu akciju, samo još masovniju.

Ekološka akcija čišćenja Mostarskog jezera organizovana je u saradnji sa kompanijom Molson Coors i njihovim Ožujskim pivom.

„Uvijek se rado odazivamo ovakvim događajima jer i sami organizujemo brojne akcije čišćenja u sklopu kampanje ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’. Naša želja je da ovakvim akcijama podignemo svijest građana, ali i svih koji posjećuju prirodne ljepote koje Bosna i Hercegovina ima, da vode računa o prirodi, da je ne zagađuju i da otpad bacaju u za to predviđena mjesta. Nadam se da smo u proteklom periodu uspjeli makar dijelom u tome, a svakako nastavljamo i dalje“, poručio je Goran Mišić, brend menadžer grupacije Molson Coors za BiH./Minela Pamuk/

 Video sa akcije čišćenja možete pogledati na linku.