Dijaspora: Ovo je moja zemlja i moj grad

Danas su svečano otvoreni Dani dijaspore, pod naslovom “Ovo je moja zemlja i moj grad”. Mada je bilo najavljeno svečano otvaranje na Gradskom bulevaru, organizatori su u posljednji čas odlučili da se ceremonija održi u prostoru zgrade općine Živinice, a u skraćenom obliku i na Bulevaru, pošto je kiša poremetila planirane aktivnosti.

Ceremoniju otvaranja Dana dijaspore počeli su članovi Duvačkog orkestra Konjuh, koji su izveli državnu himnu BiH.Prisutnima se obratio općinski načelnik dr.Samir Kamenjakvić, koji je govorio o značaju obilježavanja Dana dijaspore, kako bi se očuvala veza s maticom domovinom, pošto posljdnjih godina imamo enormno visok stepen odlaska mladih diljem svijeta u potrazi za zaposlenjem.

Tokom svečane ceremonije otvaranja Dana dijaspore izveden je prigodan kulturno-zabavni program, a povodom rapsisanog konkursa za najbolju pjesmu posvećenu ovim danima prva nagrada uručena je Šefiku Sejdinoviću iz Doboj Istoka, kojemu je nagradu uručio načelnik Kamenjakvoić. Potom je Sejdinović recitovao svoju nagrađenu pjesmo i osim zvanično dobivene nagrade, dobio je i od prisutnih nagradu u vidu aplauza.

Nakon obraćanja zvaničnika i kulturno zabavnog programa Dani dijaspore nasatvljeni su na Gradskom bulevaru, gdje je otvaren prvi živinički bazar pod nazivom “Dani dijaspore”.

Time nije iscrplejen sadržaj današnjih aktivnosti Dana dijaspore, jer večeras u BKC ima predstava “Američki san”-/Š.G./