Dogovoreno unaprjeđenje saradnje BH i njemačke privrede

Unaprjeđenje saradnje bosanskohercegovačkih privrednih subjekata sa privrednim subjektima iz Njemačke, te uopće neophodnost poboljšanja poslovnog ambijenta u cilju privlačenja stranih investicija, bila je tema današnjeg razgovora premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa predstavnicima Udruženja za unaprjeđenje njemačko bosanskohercegovačkih privrednih odnosa Mahmutom Galijaševićem i Amerom Suljićem.

Ovom prilikom premijer Hodžić je ukratko prezentirao neke od aktivnosti koje je Vlada tokom ove godine poduzela upravo s ciljem privlačenja stranih investicija.

„Prostornim planom Tuzlanskog kantona, kojeg smo nedavno donijeli, bitno smo povećali površine planirane za poslovne zone. Također, Kanton, u onom dijelu koji je u njegovoj nadležnosti, intenzivno radi na izmjenama legislative i regulative koja definira poslovni ambijent. U tom smjeru jesu i aktivnosti koje su poduzete u cilju transparentnije raspodjele javnih sredstava. Utvrdili smo jasne i mjerljive kriterije koji objektiviziraju procese raspodjele sredstava iz javnih fondova, čime je sam proces pružanja podrške, kako privredi, tako i lokalnim zajednicama mnogo transparentniji i objektivniji”, kazao je premijer Hodžić dodajući da tu nije kraj i da Vlada svakodnevno razmišlja o novim projektima koji će doprinijeti stvaranju povoljnije poslovne klime i otvaranju novih radnih mjesta.

„U tom smislu razgovori o novim investicijama i stvaranju boljeg ambijenta za privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta su uvijek dobrodošli”, kazao je premijer Hodžić.

Predstavnici Udruženja Galijašević i Suljić su danas ukratko prezentirali glavne premise i ciljeve Udruženja.

„Naša je želja da potaknemo domaće kompanije, ali i lokalne zajednice, da poboljšamo saradnju sa bosanskohercegovačke i njemačke privrede. Da našim kompanijama pomognemo da se nametnu kompanijama u Njemačkoj. Imajući u vidu dugogodišnje radno iskustvo i saradnju sa njemačkim kompanijama, kao i opredjeljenje njemačke privrede da svoje opskrbne lance osigura na području Europe regiona, smatramo da možemo pomoći našoj privredi da iskoristi ovu šansu”, kazao je Galijašević.

S tim u vezi za 21. oktobar u Tuzli je planirano da se Udruženje predstavi kompanijama i privrednim subjektima na području našeg kantona. Bit će to prilika da se privrednici međusobno susretnu, upoznaju, te prezentiraju svoje mogućnosti, potrebe i ponudu, a što bi trebalo doprinijeti stvaranju kvalitetne privredne mreže, ali i podloge i platforme za strane investicije. Također za ovu priliku planirana je i panel diskusija o stvaranju ambijenta za investiranje u BiH.

Premijer Hodžić, te ministri finansija Vedran Lakić i privrede Mevludin Hodžić su pozdravili ove aktivnosti, te će u narednom periodu i Vlada animirati privrednike sa područja Tuzlanskog kantona da prisustvuju ovom događaju i uključe se u buduće aktivnosti Udruženja.

Osim premijera i ministara, današnjem sastanku su, u ime Vlade TK, prisustvovali i savjetnici premijera Muzafer Brigić i Fatima Mehmedović./Odjeljenje za informisanje/