Dolazi muslimanski blagdan ramazanski Bajram

Ramazanski bajram, koji za muslimanske vjernike počinje sutra i traje tri dana, jedan je od najradosnijih praznika u islamu i predstavlja kraj jednomjesečnog ramazanskog posta, tokom kojeg su se uzdržavali jela, pića, ružnih misli i djela od izlaska do zalaska sunca.

Ramazanski Bajram jedan je od dva blagdana konstitutivno utemeljena Tekstom (Kur’anom i Sunnetom- postupcima, govorom, odobravanjem i prećutnim odobravanjem Muhammeda, alejhisselam).

Ramazanski Bajram nastupa po okončanju mjeseca ramazana, mjeseca posta. Muhammed, alejhisselam, je za Ramazanski bajram rekao:

“Kada nastupi Bajram, Allah oslobodi od džehennema (pakla) toliko ljudi koliko ih je oslobodio u svim noćima tog ramazana, trideset puta po šezdeset hiljada”.

Kako ramazanski Bajram predstavlja vrijeme okončanja posta može se reći da ovaj blagdan predstavlja poljubac rose s Božijega Lica, koja cjeliva žednu i gladnu dušu zaljubljenoga, vjernika koji iskreno Boga dragoga ljubi.Zaljubljeni (vjernik) zaboravio je na hranu, piće, na sve oko sebe, a naposljetku i na sebe, i poptpuno se izgubio u svjetlosti Božijega lica. Sada on uživa u ćutanju Božije blizine (Al-Qurb) kao nagovještaja sigurnoga smiraja.

SVIM MUSLIMANIMA CIJELOG SVIJETA ČESTITAMO PREDSTOJEĆE MUBAREK DANE

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!