Dolazi najveći katolički blagdan Božić

Danas je Badnjak, dan uoči katoličkoga Božića. Ime mu dolazi od riječi bdjeti, jer se na Badnju večer bdije pobožno čekajući Kristovo rođenje.Badnjak je bogat božićnim običajima i folklornim sadržajima. Danas se pripremala posna hrana za badnju večeru, najčešće riba i pouljeni grah, što se razlikuje od kraja do kraja. Nakon večere, porodice odlaze na svetu misu, ponočku, kada se svečano dočekuje Božić, najradosniji katolički blagdan, blagdan mira i porodičnog okupljanja. Vrhunac badnjeg bdjenja jest upravo proslava ponoćke, mada će zbog pandemije COVID-19 biti organizovana u skladu s poduzetim mjerama nadležnih organa.

Božić je blagdan mira. U mnogim krajevima je običaj da se na taj dan ide na tri mise. Prva je polnoćka, druga je rana jutarnja, a zove se pastrica, zornica ili mala misa, i obično se na toj misi ide na pričest. Treća misa se zove poldanica ili vela misa. Mlađa čeljad, a posebno djevojke, se za svaku misu presvuku u drugu svečanu haljinu. U kući na stolu treba čitavo vrijeme biti boca s rakijom i košarica sa smokvama, orasima, lješnjacima, bademima, iako svaki kraj obiluje svojim specifičnostima. Ručak je svečan i obilan, a za stolom se treba naći čitava obitelj. Do iza ručka su svi ukućani na okupu, a popodne mlađa čeljad odlazi čestitati prijateljima i znancima. Ako na Božić pad kiša, vjeruje se da će roditi sve što se motikom okopava.

Božićno čestitanje najprije se događalo u kući među članovima obitelji. Zatim je obuhvatilo rođake i prijatelje, a na kraju sve mještane. Čestitanje Božića od kuće do kuće, tzv. koledanje, obavljalo se uz pjevanje božičnih pjesama, a čestitari, zvani betlehemari ili pastiri, bi primali darove. Vjernost kršćanskoj poruci Božića iskazuje se izrazima božićnog čestitanja:

Faljen Isus! Čestit vam bio Bog i Božić i sveto slavno porođenje! uz odgovor: I vaša duša kod Boga bila! Ili: Čestit Božić i porođenje Isusovo! uz odgovor: Čestita ti vira i duša! Lijepa je čestitka: Na dobro ti došlo porođenje Gospodinovo! s odgovorom: I tebi, brate, i svim tvojim u kući!

Svetkovanje blagdana uključuje božićni odlazak u crkvu na mise, ali i znakove izmirenja između zavađenih unutar roda ili među susjedima. Čestitanje Božića želi povećati radost slavljenja božićnog blagdana. Vjernost običajima može umnožiti tu radost, ali vjernički narod ne zaboravlja da je Isus Krist Svijeta Razveselitelj.

VJERNICIMA KATOLIČKE VJEROISPOVIJESTI ŽELIMO DOBRO ZDRAVLJE, PORODIČNI MIR I DA SLAVLJE HRISTOVOG ROĐENJA PROVEDETE U DUHOVNOM BLAGOSTANJU!/www.zivinice.ba/

Posebna čestitka stiže od Vokalne grupe Magnifico, koji je specijalno za blagdan Božić pripremi spot za pjesmu koju možete poslušati i pogledati u nastavku!