Dolazi najznačajniji muslimanski praznik Kurban Bajram

Sutra je Kurban Bajram ili Hadži Bajram – najznačajniji islamski praznik koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana.Prema Takvimu Islamske zajednice prvi dan Kurban Bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1441. h.g. pada u petak, 31. jula 2020. godine. Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Pored redovnih priprema za proslavu Bajrama, uzet će se u obzir pogoršana epidemiološka situacija te će se u skladu s instrukcijom reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, u svim džamijama i mesdžidima pristupiti temeljitim pripremama za obavljanje Bajram-namaza.

Za praznik Kurban Bajram očevi i majke daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogatu trpezu za goste. Bajram namaz se klanja od strane muških članova porodice (molitva čijim završetkom otpočinje kurbanski Bajram), nakon čega se odlazi na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima Islamske vjere.

Za Kurban-Bajram se žrtvuje najvredniji kurban koji porodica posjeduje. Simbolika kurbana temelji se na žrtvi i bogobojaznosti, a klanje kurbana prisutno je u svim svjetskim kulturama i civilizacijama. Muslimani za hadžijski Bajram žrtvuju kurban, pa se tako ovaj Bajram naziva Kurban Bajram. Svake godine za vrijeme hadža, u mjesecu zul-hidždžeu, vjernici kolju kurban, koji je najčešće ovan, te od njega trećinu dijele siromašnima, trećinu rodbini i komšijama, a trećinu ostavljaju za vlastite potrebe.

Tako svake godine, pred Kurban-Bajram, u gradove širom Bosne i Hercegovine i njihovu okolicu, pristižu kurbani, koje vjernici odabiru i na prvi dan Bajrama obavljaju obred klanja.

Neka je sretno: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN