Dolazi pravoslavni praznik Vaskrs

Vaskrs je hrišćanski praznik kojim se proslavlja Isusovo vaskrsenje iz smrti. Po hrišćanskom vjerovanju, to se desilo trećeg dana poslije njegove smrti, uključujući i dan smrti: tj. prve nedelje poslije Velikog petka. To je pokretni praznik i praznuje se poslije jevrejske Pashe, u prvu nedelju poslije punog mjeseca, koji pada na sam dan proljećne ravnodnevnice, ili neposredno posijle nje.

Iz teološke perspektive, Vaskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, kojim se izražava radost, zbog konačne pobjede sina Božijeg, nad smrti i progonstvom. Po tumačenju nekih protestanata, ne Vaskrs nego Veliki petak predstavlja najveći hrišćanski praznik, zato što se čovječanstvo već Isusovom smrti a ne njegovim uskrsnućem, oslobodilo grijehova. Ali, ta teorija negira postojanje života poslije smrti, pošto Isus po Svetom pismu, smrt pobeđuje tek svojim uskrsnućem. Mnogi hrišćani u tome i vide smisao i značenje Vaskrs.

Početak običaja da se za Vaskrs pripremaju jaja potiče iz vremena Marije Magdalene, koja je prilikom širenja jevanđelija u Rimu izašla pred cara Tiberija sa riječima “Hristos vaskrse” i pružila mu na dar ofarbano jaje. Tucanje jajeta i lom ljuske, koja simboliše okove, predstavlja početak novog života.

Za ovaj praznik u narodu su ustaljeni mnogi običaji, koji naročito vesele djecu. Za taj dan se farbaju jaja, najviše crvenom bojom (mada se koriste i druge boje), poklanjaju se jaja i tuca se jajima.

Pravoslavni hrišćani se tog dana pozdravljaju pozdravom Hristos vaskrse na šta se odgovara Vaistinu vaskrse (ili Hristos voskrese – Vaistinu voskrese).

Svim vjernicima pravolsavne vjeroispovijesti čestitamo predstojeći praznik Vaskrs-HRISTOS VASKRSE !