Dolazi veliki katolički blagdan Uskrs

Za razliku od ranijih obilježavanja katoličkog Uskrsa, ovoga puta proslava će se razlikovati iz poznatih razloga pojave Korona virusa. Slijedi organizovanje neuobičajene proslave Uskrsa s online misama.

Danas je Velika subota kršćanski spomendan. Slavi se dan prije Uskrsa. S Velikim četvrtkom, Velikim petkom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje.Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik. Njime kršćani slave jednu od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće.

Na našim prostorima je Uskrs naziv za ovaj praznik kod rimokatolika.Uskrs pada u nedjelju, međutim praznik traje duže, jer pripreme i obilježavanje Uskrsa počinju još u četvrtak uvečer večernjom misom. Pripreme za Uskrs i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu počinju korizmom. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica (Velika sedmica), koja uključuje Veliki četvrtak, petak i subotu prije uskršnje nedelje, što čini sveto trodnevlje.

Prema Kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo. Na Veliki četvrtak nema dnevnih misa, nego jedna večernja misa. Ta večernja misa u četvrtak vuče korijenje još od jevrejskog načina računanja praznika, kod kojih su se veliki praznici počinjali slaviti večer ranije. Potom slijedi Veliki petak, a onda Velika subota koja prolazi u šutnji crkve, da bi uvečer uslijedilo Uskršnje bdijenje.

Ovogodišnje mise su prošle u skladu s preporukama nadležnih organa, a u vezi sa širenjem zaraze od Korona virusa, pa će tako proteći i ona uskršnja.Izostat će ovoga puta posjete rodbini i prijateljima, a razmijena čestitki obavljat će se telefonima i preko interneta, a sve u cilju očuvanja života ljudi, kojima pandemija svakodnevno prijeti.

Simbol Uskrsa je jaje, koje predstavlja rađanje.

Čestitamo veliki blagdan Uskrs svim vjernicima katoličke vjeroispovjesti ! /www.zivinice.ba