Dom zdravlja: Obilježen Dan sestrinstva

JZU Doma zdravlja Živinice danas je svečano obilježio 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara. Svečanost je počela intoniranjem državne himne BiH, a potom je minutom šutnje i učenjem fatihe odata počast kolegama medicinarima koji su položili svoje živote za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Gosti na svečanosti povodom Dana sestrinstva bili su učenici Srednje medicinske škole Živinice.Voditelj programa bila je Esmira Halilović-Mukić-diplomirana medicinska sestra.

Pozdravne riječi i čestitke uputio su ispred općine Živinice sekretar Suad Butković, doktorica Duška Bećirović, kao i domaćin svečanosti predsjednik Sindikata Mirsad Jašarević, koji je poručio da će se sindikalna organizacija zalagati za bolji standard sestrinstva, kako bi se spriječio odlazak u inostranstvo.

O početcima modernog sestrinstva na svečanosti su govorili Nermina Hasanagić-diplomirani zdravstveni tehničar i Enisa Ahmetović- sanitarni inženjer, koja je pročitala zakletvu sestrinstva.

“Međunarodni dan medicinskih sestara se obilježava 12. maja svake godine u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel. Rođena je u Firenci 1820. godine i cijelog života se borila za unapređenje svoje profesije i prava žena. Svaka zemlja u svijetu suočena je s porastom oboljelih, te se javlja sve veća potreba za kvalitetnom i učinkovitijom zdravstvenom njegom bolesnika. Uloga medicinskih sestara -tehničara je osigurati i omogućiti aktivnosti sa ciljem promocije zdravlja, prevencije bolesti i pružanja kvalitetne zdravstvene njege. Zadaća medicinskih sestara je da preduzmu aktivnsoti u svom profesionalnom i ličnom životu u cilju smanjenja i prevencije bolesti”, rečeno je na današnjoj svečanosti.

U zdravstvenom sistemu sestrinstvo je neizostavna karika u lancu efikasne zdravstvene zaštite. Zato je Međunarodni dan sestrinstva prilika da se zahvalimo svim medicinskim sestrama i tehničarima na brizi za bolesne i zaštiti zdravih ljudi.

Na svečanosti u JZU Dom zdravlja Živinice uručena su priznanja istaknutim medicinskim djelatnicama i djelatnicima Muneveri Šehić, Mirsadi Aljić, Franci Tadiću, Nihadi Dedić, Aidi Fehrić, Nesibi Bulić i Fikreti Smajić./Š.Gadžo/