Donja Lukavica: Otvorena biblioteka

U vremenu kada se biblioteke često zatvaraju, a one koje opstaju broje jako mali broj čitalaca, dobrotvor Ramo Dahić došao je na ideju da u svojoj Lukavici, uz džamiju, izgradi biblioteku znajući da je knjiga izvor mudrosti i da se njoj trebamo vratiti.

Tom prilikom u džematu Donja Lukavica danas je upriličena velika svečanost (24.11.2019. godine), kojoj su prisustvovale brojne džematlije, ali i gosti iz susjednih džemata, tako da je džamija bila prepuna. Svečani program upotpunio je hor BIR Bošnjak, omladina džemata Donja Lukavica, kao i specijalni gosti hafiz Husein ef. Čajlaković i hafiz Bajro ef. Delić.

Budući da su uvidjeli veličinu i značaj ovog dobrog djela prisutni su bili gradonačelnik dr. Samir Kamenjaković, te glavni imam medžlisa IZ Živinice Sedin ef. Karić. Svečanost su uveličali mnogobrojni imami iz susjednih džemata.

U sklopu programa prisutnima se obratio hafiz Čajlaković sa svojim prigodnim predavanjem o trajnim dobrima, a koje je zaista oduševilo prisutne, budući da hafiz Čajlaković približava vjeru i vjerske propise na jedan zanimljiv i razumljiv način.

Na kraju svečanosti obratio se vakif hadži Ramo Dahić, koji je široj javnosti poznat po pomoći koju onima kojima je potrebna pruža njegovo udruženje Hadžijski fond Zusammen, a koji kako reče hadžija Dahić, danas gradi mostove i džamije čak i po Africi.

Ono što ga je podstaklo da napravi ovo trajno dobro bilo je upravo dobročinstvo hafiza Čajlakovića, ali i želja da iza sebe ostavi nešto što će koristiti mjestu iz kojeg je potekao, te ističe da će u objektu biblioteke u narednom periodu biti otvorene bosanska soba i čajna kuhinja, kako bi prije svega omladina tu provodila svoje slobodno vrijeme na jedan ugodan i koristan način.

Za sve prisutne upriličena je sofra uz kahvu koja se pila s jednom posebnom radošću na licima prisutnih./Emir Nišić/