Druga OŠ: Čestitka povodom Dana Roma

Danas se obilježava Svjetski dan Roma. Iz Druge osnovne škole stigla je čestitka u povodu tog značajnog događaja u kojoj se kaže:

“Svim pripadnicima romske nacionalnosti čestitamo Svjetski dan Roma, koji se obilježava od Prvog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu, što je zasigurno jedan od najvažnijih događaja u historiji romskog naroda”.

Drugu osnovnu školu pohađa preko 120 đaka romske populacije i na ovaj dan redovno su do sada održavani prigodni kulturno zabavni programi koje pripremaju učenici sa svojim nastavnicima.Ovoga puta izostalo je obilježavanje ovog značajnog datuma iz poznatih rtazloga zbog pojave zaraznog virusa, ali kada sve eprođe nastavit će se ta lijepa tradicija.

Na pomenutom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (˝idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8.aprila, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu.