Druga OŠ: Obilježili Dan Roma

Danas je u Drugoj osnovnoj školi Živinice, povodom Svjetskog dan Roma 8. aprila, održana prigodna svečanost. Ovaj praznik se slavi u čast održavanja prvog Svjetskog kongresa Roma, od 8. do 12. aprila 1971. godine u London, što je jedan od najvažnijih događaja u istoriji Roma.

Nakon intoniranja državne himne BiH školski hot je izveo romsku himnu Đelem đelem.Svečanosti je prethodila radionica učenika trećih razreda.Učiteljice Asima Muratović, Greta Tadić-Cirger, Alma Hadžiabdić, Elvedina Mujagić i učitelj dr.Asim Bojić organizovali su zanimljive kreativne radionice, na kojima su učenici izvodili razne simbole vezane za praznik Roma, kao i učenje romskog jezika.

Direktorica škole Besima Jagodić je na priredbi u čast Svjetskog dana Roma govorila o pažnji koju ova javna ustanova poklanja djeci romske populacije:

“Istrajali smo u nastojanjima da djecu privolimo redovnom pohađanju nastave, tako da danas naša škola broji 130 djece romske populacije, po čemu smo najbrojniji u BiH.Učite školu, budite redovni na nastavi i samo tako ćete uspjeti u životu”, poručila je direktorica Besima i uputila čestike za praznik.

“Nastojimo realizacijom programskih sadržaja integrisati romsku djecu, te im pružiti edukativnu podršku u savladavanju školskog gradiva.Drago nam je da sve više romske djece pohađa školu i da postižu sve bolje rezultate”, rekla nam je učiteljica Udruženja Zemlja djece BiH Medina Gračić.

Prisutnima se obratio i službenik za obrazovanje misije OSCE u BiH Nihad Mešić:

“Misija oSCE ima programe po pitanju Roma i povodom Dana Roma organizovali smo radionice u devet škola TK, a jedna od njih je i ovdje u Drugopj OŠ.Posvećene su romskom jeziku i kulturi.Cilj radionica je da djeca u interakciji sa ostalim vršnjacima zajedno savlađuju gradivo, u ravnopravnoj atmosferi”.

U kulturno zabavnom prorgamu koji su vodile učenice Amra Smajlović i Ajla Mujagić, nastupile su dramska, recitatorska, muzička, ritmička i folklorna sekcija, te muzička tačka Udruženja Zemlja djece BiH Erdala Dželilovića, sa sadržajima prikladnim obilježavanju Dana Roma.Direktorica Besima Jagodić uručila je zahvalnice zaslužnim pojedincima i organizacijama, za doprinos u pomoći na realizaciji programskih sadržaja romske djece./Š.G./