Druga OŠ: Obilježili Dan voda i šuma

Danas je u JU Druga osnovna škola Živinice upriličeni Okrugli sto na temu značaj šuma i vode a u povodu Svjstskog dana šuma 21.marta i Svjetskog dana voda 22.marta.

Učenici članovi dodatne nastave iz geografije zajedno sa svojom nastavnicom Aidom Hodzić pripremili su prezantaciju o značaju šuma i vode kao i brošure koje su dijelili prisutnima.

Na okruglom stolu učešće su uzeli i prof.dr.Muhamed Omerović predsjednik Eko zelenih TK kao i prof.dr.Sead Noćajević prof.u Gimnaziji Živinice. Upriličeno je i zasađivanje sadnica smreke u školskom dvorištu koje je škola dobila kao donaciju od Šuma TK.

Tom prilikom su svi prisutni bili počašćeni vodom Kristal koja je takođe povodom Svjedskog dana šuma donirana od firme Kobens doo Priluk. Na kraju direktorica škole Besima Jagodić zahvalila se učesnicima na učešću i doprinosu u podizanju svijest kod mladih kada je u pitanju voda i šume.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulirane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou, Opća skupština UN je rezolucijom od 22. februara 1993. odlučila da se 22. mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto.

Dr.Omerović je ukazao na važnost očuvanja vodotoka, koje su danas u velikoj mjeri zagađene i predstavlju deponije smeća:

“Čovjeka treba vratiti prirodi.Nekada smo se u Sprečp učili plivati, ali danas svi vidimo u šta smo ih pretvorili.Čuvanje izvorišta je naša stalna obaveza”.

Dr.Sead Noćajević je danas takođe dao svoj doprinos uspjehu okruglog stola o značaju voda, a današnjim aktivnostima pridružila se i Ekovizija JU Gimnazije Živinice./Mirela Nurkić/