Druga OŠ: Obilježili Svjetski dan zdrave hrane

Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine u znak obilježavanja dana osnutka FAO-a – Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima.Tim povodom danas je u JU Druga osnovna škola obilježen ovaj dan pod nazivom “Zdrava hrana-zdrav život”.

Time se željelo skrenuti pažnja učenicima i roditeljima na pravilan izbor namirnica koje se unose u organizam, jer pravilna ishrana može biti preduslov spriječavanja mnogih bolesti.Učenici I-d razreda pod rukovodstvom učiteljice Mirele Omerović pridružili su se obilježavanju ovog značajnog datuma, organizujući predavanje, radionicu, izložbu učeničkih radova i postavku zdrave hrane.

“Osnovni cilj današnjih aktivnosti u potpunosti je ispunjen, a to znači razvijanje zdravih životnih navika, zdrava, raznovrsna i pravilna ishrana, koja je najbitniji faktor za zdravlje učenika. Takođe, u okviru obilježavanja Svjetskog dana zdrave hrane, učenici su imali i predavanje od strane zaposlenih JZU Dom zdravlja Živinice, gdje su imali priliku da se upoznaju s piramidom pravilne ishrane, rječnikom pojmova i načinima ishrane.Učenici su upoznati i sa posljdicama nepravilne ishrane, te zašto nije dobro preskakati doručak i zašto treba izbjegavati “grickalice” i gazirana pića”, rekla nam je profesorica razredne nastave Mirela Omerović.

Na kraju predavanja učenici su konzumirali zdrav doručak koji su im pripremili roditelji, vrijedne majke, koje ih svaki dan prate u školu.Na stolu su se našle kiflice sa žitaricama, zeljanica, kuhana jaja, prirodni sokovi od narandže, med i na kraju radionice su se svi zasladili voćnom salatom./Tim za medije/