Druga OŠ: Održano općinsko takmičenje iz Historije

Danas su nastavljena općinska takmičenja iz pojedinih nastavnih predmeta učenika osnovnih škola. Druga OŠ Živinice bila je domaćin učenicima takmičarima iz nastavnog predmeta Historija za VII razred.

Dvočlane ekipe svih devet centralnih osnovnih škola naše općine odazvalo se na ovo takmičenje. Prije početka testiranja takmičara održan je prigodan kulturno zabavni program, uz učešće učenika Druge OŠ.

Na ovom prigodnom programu prisutnima se obratila direktorica Druge OŠ Besima Jagodić, koja je takmičarima poželjela puno uspjeha:

“Dragi učenici vi ste došli da se takmičite iz nastavnog predmeta Historija i već ste pobjednici, jer ste ovdje došli na općinsko takmičenje kao najboji učenici vaših škola.Historiju učimo kako bi izbjegli greške iz prošlosti i kako bi bolje razumjeli sadašnjost, pa zato i postoji izreka “Istorija je učiteljica života”.Vi ste već učili da su stari Grci postavili osnove Historije, a prvi istoričar bio je Herodot koji je na osnovu sopstevenih istraživanja i prikupljenih podataka opisao događaje iz prošlosti.Nadam se da će vaša znanja iz ovog nastavnog predmeta biti izjednačena i da će teško biti odabrati onih 6 najboljih koji će našu općinu predsatvljati na takmičenju najboljih učenika VII razreda na TK”.

Nakon izvršenog pregleda učeničkih radova došlo je na dnevni red i proglašenje pobjednika.Za Kantonalno takmičenje plasirali su se slijedeći učenici:Muharem Kalajevac, OŠ Dubrave sa 100 osvojenih bodova, Fatima Zoletić , OŠ Šerići 100 bodova, Đug Nerma, Prva OŠ Živinice 99 bodova i Elma Poljić, OŠ Šerići sa 98 bodova. Dodjelom diploma najboljeim učenicima-takmičarima, završeno je općinsko takmičenje za VII razrede iz nastavnog predmeta Historija./Š.G./