Druga OŠ: Okrugli sto o planinama

Druga osnovna škola danas je obilježila Međunarodni dan planina.Tim povodom organizovan je okrugli sto, koji su pripremili učenici sa parofesoricom Aidom Hodžić.

Direktorica škole Besima Jagodić ističe kako je obilježavanje značajnih datuma redovno u ovoj odgojno obrazovnoj ustanovi:

“Redovno organizujemo aktivnosti povodom značajnih datuma, pa smo tako danas okrugli sto posvetili Međunarodnom danu planina, koji se obilježena od 2002.godine, na prijedlog UN-a, budući da je pomogla povećanju globalne svijesti o važnosti planina, uspostavljanju nacionalnih odbora u 78 zemalja, te jačanju saveza kroz promociju stvaranja Međunarodnog partnerstva za održivi razvoj u planinskim područjima, poznat kao „Planinska saradnja“.Danas smo pozvali i predsjednika Planinarskog društva Drenik Rasima Užičanina, koji je govorio o značaju planina za život ljudi.

Profesorica Aida Hodžić se potrudila da učenici pripreme izlaganje o planinama u BiH i svijetu, onim najvišim. Okrugli sto je počeo pjesmom Konjuh planinom, a na video zidu su se smjenjivale slike planina kod nas i u svijetu.

Učenici ove škole Selver Sarajlić, Ajla Mujagić, Nejra Sakić, Minela Salkić i Dženan Jamaković su govorili o najvišim planinskim predjelima kod nas i u svijetu, pa tako prisutni saznaju da je najviši vrh u svijetu Mont Everest -visok 8848 metara, a kod nas su to Maglić 2386 metara, Volujak 2337 itd.

Predsjednik Planinarskog društva Drenik Rasim Užičanin je podsjetio učenike da su planine važne za život! Živjeli na obali mora ili u najvišim predjelima Zemlje ljudski životi ovise o planinama više nego što se to može i zamisliti.Planine opskrbljuju sa čak 70 odsto cjelokupne pitke vode, one su dom za čak 25 posto biljnih i životinjskih vrsta, ali i svakom desetom stanovniku planete.

“Svi trebamo posvetiti veliku pažnju planinama. Mi smo na Dreniku organizovali sadnju šumskih sadnica sa učenicima Druge osnovne škole.Zasadili smo stotinu sadnica, s tim da se svako brine o svojoj sadnici.Jedna djevojčica je primjetila da joj se nije primila sadnica i plačući nas je upitala -gdje je pogriješila?Naravno i to se događa, dali smo joj novu sadnicu i to je lijep primjer brige naših mlaadih za okoliš”, rekao je Užičanin.

Svi prisutni na okruglom stolu dobili su posebno urađene brošure u povodu Međunarodnog dana planina, iz kojih mogu saznati puno toga o važnosti planina za život ljudi./Š.G./