Druga OŠ:Maturanti posjetili Potočare

Učenici devetog razreda Druge osnovne škole Živinice i njihovi nastavnici, u četvrtak 7.10.2021. godine, boravili su u Memorijalnom centru Potočari i prisustvovali historijskom času u Srebrenici.

Cilj dugogodišnje prakse ove škole, koja se realizuje u organizaciji prof.Jasmine Mujezinović i razrednih starješina, jeste da ni jedna generacija maturanata ne izađe iz škole a da nisu imali mogućnost organizovanog odlaska u Memorijalni centar Potočari.

Učenici su pokazali veliko interesovanje za sve što se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu sa posebnim fokusom na juli 1995. godine. Imali su priliku da obiđu mezarje gdje je do sada ukopano više od 6.650 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici i prouče Ja-sin nevino ubijenim.

Tokom historijskog časa, obišli su Muzej koji je čuvar sjećanja tog vremena, pogledali su film o Genocidu u Srebrenici i izložbenu postavku “Koracima onih koji (ni)su prošli”.

“Memorijalni centar mjesto je sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici iz 1995. godine i posvećen je očuvanju historije i suočavanju sa silama neznanja i mržnje koje uzrokuju negiranje genocida.Memorijalni centar primjer je institucije koja širi istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu,institucije koja gostima sa svih kontinenata predstvalja Bosnu i Hercegovinu kao zemlju dobrih ljudi koji vole svaki njen kamen, željni su pravde i istine o dešavanjima tokm agresije i iskreno dobrih komšijskih i međureligijskih odnosa.Naše učenike tome i učimo”, izjavila je profesorica Mujezinović./Tim za medije/