Druga OŠ:Njeno veličanstvo NENA-BAKA

U Drugoj osnovnoj školi danas je održan prigodan program posvećen osobama starije populacije našeg grada.Profesorica Mirjana Tadić došla je na ideju da organizuje program pod nazivom “Njeno večličanstvo nena-baka”, te su pozvale članice Zlatne dobi koja djeluje u sastavu GO Crvenog krsta/križa Živinice.

Djeca od prvog do osmog razreda svoje stihove i prozne sastave posvetila su nenama-bakama, gošće su bile oduševljene, pa su počele i suze puštati niz lice.Bilo je i muzičkih tački, sevdalinki, posvećenih bakama-nenama.

“Drago mi je da smo realizovali jednu ovakvu manifestaciju kojom smo želljeli na najljepši način odati priznanje nenama-bakama.Bakinu ljubav, nježnost i ljubaznost teško je porediti bilo s čim. Uvijek podržavaju djecu i uživaju u uspjehu svoje unuke i unuka.To su djeca, naši đaci prepoznali i napisali su lijepe sastave i stihove kojji su oduševili naše gošće”, rekla nam je profesorica Mirjana Tadić.

Predsjednica Zlatne dobi Nizama Jahića zahvalila se na pozivu i rado su prihvatile da posjte priredbu u Drugoj OŠ, o čemu je rekla:

“Mi smo oduševljene pozivom da dođemo kod vas, posebno kada smo saznali, a danas i doživjele tu veliku pažnju.Sve mi koje smo ovdje došle imamo unučad daleko u svijetu i nemamo tako često mogućnosti da se s njima družimo, te zato kada vidimo u gradu djecu, a i ove naše današnje učenike domaćine, koji su nam priredili nezaboravno druženje, mnogo nam znači i puno ih volimo”.

Bakama-nenama je srce dirljivo i puno topline, pa je zato svaka lijepa za svoje unuke, a i najdraža.Direktorica Druge OŠ Mirela Salkić je pozdravila članice Zlatne dobi i poručila ima da su uvijek dobro došle, te da su im vrata škole uvijek otvorena:

“Nene-bake su uvijek bile najomiljeniji članovi porodica.Otuda današnja priredba posvećena vama odiše dječijim uzdasima, protkanim stihovima i sastavima.Vidjeli smo suze na vašim licima i to najbolje govori koliko su djeca vezana za svoje bake-nene, kao što ste to vi.U znak dalje uspješne saradnje poklanjamo vam buket cvijeća i zahvalnicu koja će vas podsjećati na današnje druženje puno ljubavi i poštovanja naših učenika i zaposlenih u školi”.

Posebno za ovu priliku učenici Druge OŠ pripremili su recitacije i sastave posvećene nenama-bakama, ne samo ovim iz Zlatne dobi, već svim nena-bakama svijeta.Prenosimo tekst pjesmice Rijada Šabanija, učenika III razreda, pod naslovom “Čemu služi baka”?

Služi kao baka svaka
pazi i čuva od jutra do mraka
malog dječaka.

Nestašku malom cipele obuva,cipele izuva,
vesticu svlači, vesticu oblači,
mlijeko zagrije, pa ga onda hladi.

I sve slične stvari od jutra do mraka
svaka baka radi.

A šta za tebe učini unuk, bako?

Zagrli me i kaže:
volim te bakice jako!

Učenik V razreda Andrej Tadić za svoju baku napisao je kratku priču pod nazivom “Nedostaješ mi”:

Baka je mač i štit.Bila si mi sidro, bez tebe sam težak.Ne samo da si mi bila najbolji prijatelj, nego i najbolja osoba koju sam poznavao.

Ostavila si mi lijepa sjećanja, tvoja ljubav je i dalje moj vodič, iako te ne mogu vidjeti uvijek si uz mene.

Svi bismo trebali imati jednu osobu koja nas može blagosloviti, baka je bila ta osoba koja nas može blagosloviti, baka je bila ta osoba prema meni.

Volim te bako zauvijek./tvoj Andrej/

Učenici V-b razreda Melika Abadžić i Ismail Andelić su uspješni učesnici programa i na kraju su nam rekli:

“Pripremali smo se  za današnje druženje i pokazali smo koliko volimo starije osobe i koliko nam trebaju.One su uvijek tu i kad nam je najteže i kada je sve kako treba”.

Nakon što su učenici odradili svoje obaveze u vidu recitovanja , čitanja sastava i izvođenja muzičkih kompozicija, svoje literarno umijeće predstavile su i članice Zlatne dobi, Mira Boro i Devla Aliustić, pjesnikinje, koje su osim recitacija iz svojih zbirki, Drugoj osnovnoj školi poklonili po nekoliko svojih knjiga za školsku biblioteku.Na kraju, uz kafu i slatkiše završeni su sureti učenika, nastavnog osoblja i članica Zlatne dobi, sa željom da se saradnja nastavi./Š.G./