Druga OŠ:Obilježili Međunarodni dan djece oboljele od raka

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od raka UNICEF je poručio da nijedno dijete ili porodica ne bi trebalo da samostalno prolaze kroz proces liječenja te bolesti i podsjetili su na potrebu obezbjeđivanja pristupa kvalitetnom tretmanu raka kod djece.

Ovaj međunarodni dan obilježava se širom svijeta i promoviše bolje razumijevanje izazova sa kojima se suočavaju djeca oboljela od raka i njihove porodice. Takođe, obilježavanjem ovog dana podsjeća se na potrebu za pružanjem podrške djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka, kao i njihovim porodicama.

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od raka danas je u Drugoj osnovnoj školi održana prigodna radionica.Učiteljice IV razreda Jasmina Zahirović, Elida Avdić, Mevlida Ibralić i Mirela Omerović su održale radionicu u povodu obilježavanja Dana djece oboljele od karcinoma pod nazivom “Ti si naš heroj”.

U ovoj generaciji u Drugoj OŠ su imali učenika koji je pobijedio ovu opaku bolest i sada je sa svojim vršnjacima zajedno u školskim klupama.Put je bio veoma težak, “ali je naš heroj izišao kao pobjednik”, ističu u Drugoj OŠ.

Maligni znaci oboljenja kod djece imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, jer pogađaju porodice koje predstavljaju primarno okruženje bolesnog djeteta u kojem je nužno dijetu pružiti ljubav i adekvatnu njegu.Šok, strah, nemoć prva su osjećanja s kojima se suočavaju roditelji djece oboljele od raka.Zato je važno pomoći i roditeljima u prevazilaženju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju.

Tokom održane radionice učenici su upoznati s ranim znacima upozorenja za otkrivanje rak, a upoznati su i s 5 razloga zbog koji treba da podrže ovaj dan, a to su:izliječivost raka, pristup najboljoj mogućoj brizi kao ljudskom pravu, djeca su naša budućnost i nezmajenjiv su doprinositelj svojoj zajednici, jedna smrt je previše, djeca širom svijeta umiru od raka, tako da svako tri minute od raka umire troje djece…