Druga OŠ:Obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, u oktobru 1992. godine, na posebnoj, zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja završetka Desetljeća osoba s invaliditetom (1983.–1992.), usvojila je rezoluciju kojom je 3.decembar proglasila Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova je Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od 5. marta 1993. godine pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje 3.decembra, s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Procjenjuje se kako oko 15 odsto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Europska unija promiče aktivno uključivanje i potpuno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu.

I u Drugoj osnovnoj školi danas su obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom.Socijalni pedagog Zehrija Čerkezović je održala radionicu u IV d razredu, a je uključila je i druge učesnike u samu radionicu i obilježavanje ovog događaja.

Od prosvjetnih radnika učesnici radionice bili su :Omerović Mirela učiteljica ,Vedrana Forčaković učiteljica, Emina Omerbegović učiteljica , Muhamed Alustić učitelj i Amira Kolčaković nastavnica.

Nastupili su i učenici Senad Brčaninović ,Adelina Tulumović ,Velma Zahirović, Alina Nuhanović, Hena Bešić, Andrej Tadić, Bešić Šejla ,Amina Omerbegović, Amina Čamđžić ,Emina Šišić…

Učenici su pokazali svoja znanja iz likovnog stvaralaštva, vidjeli smo dramska ostvarenja, te nekoliko kreativnih radova iz raznih oblasti stvaralaštva.