Druga OŠ:Obilježili Svjetski dan štednje

Danas je Svjetski dan štednje, pa su tim povodom učenici osnovnih škola posjećivali živiničke banke.Jedan takav primjer zabilježili smo u MF banci na Gradskom bulevaru u Živinicama, kada je zaposleno osoblje ugostilo učenike Druge osnovne škole.

Profeosrica razredne nastave Meliha Salihović učiteljica je u III-b razredu Druge osnovne škole i o svojim učenicima kaže:

„Veoma su dobri đaci, mnogo ih zanimaju i druge vanškolske aktivnosti pa smo posjećivali tokom godine još JU BKC, ranije smo posjetili Stomatološku ordinaciju JZU Doma zdravlja, tako da su aktivni i radoznali“.

Učenici su bili iznenađeni lijepim prijemom i poklonima, a sa pripremljenog stola su konzumirali bombone, čokolade i sokove, ali to nije bilo sve.Kada su završili posjetu dobili su specijalne poklone.Današnji domaćini učenicima Druge OŠ bili su Amra Handalić-kreditni službenik i glavna blagajnica Sedina Zoletić.

„ MF banka a.d. Banja Luka – je domaća banka osnovana 2007. godine. U većinskom vlasništvu je MKD MIKROFIN d.o.o. Banja Luka.To je grupacija u čijem sasatavu su MF banka, Mikrofin krediti i Mikrofin osiguranje, sa poslovnicama širom BiH. Imamo oko 600 zaposlenika, a za sutra je organizovan izlet u Novi Sad, tako da ćemo obilježiti Svjetski dan štednje i na taj način“, rekla nam je Amra Handalić-kreditni službenik.

Od profesorice Melihe Salihović još saznajemo da su njeni učenici još i dobre štediše, da imaju svoje kasice, tako da od malih nogu stiču saznanja o važnosti štednje./Š.Gadžo/

Podsjećamo da se Svjetski dan štednje obilježava svake godine 31.oktobra u spomen na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan 1924. Godine u Milanu , u istorijskom sjedištu banke Cassa di Risparmio delle Province Lombarde. Profesor Filippo Ravizza, koji je kasnije bio i direktor Instituta za međunarodne štedionice , posljednji je dan spomenutoga kongresa proglasio Svjetskim danom štednje.Taj dan posvećen je promicanju i jačanju svijesti javnosti o važnosti štednje za savremenu ekonomiju i lične potrebe svakog pojedinca.