Druga OŠ:Priredba i pokloni za djecu Centra

Da dolazi vrijeme darivanja pokazuje današnji primjer u Drugoj osnovnoj školi gdje je za djecu Centra vrati mi osmijeh izveden prigodan kulturno zabavni program, a darivani su i paketići.

Program je počeo najavom profesorice Mirjane Tadić i učenice VIII razreda Lamije Džinić.Program i prijem za djecu Centra Vrati mi osmijeh upriličen je povodom Svjetskog dana djeteta, koji se obilježava svake godine 20. novembra, jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta.

Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju garantirati svakom djetetu. Konvenciju je tada potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u istoriji. Konvencija je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu, podsjetila je profesorica Mirjana Tadić, a sve to potkrijepila je rečenicom “Jednakost i solidarnost za djecu”.

Lamija Džinić je takođe govorila o pravima i jednakosti najmlađih članova zajednice, te istakla da “Sva radost života stane u osmijeh djeteta”.

Djeca, roditelji i nastavnici su sakupili slatkiše i igračke koje su na kraju programa uručene djeci iz Centra Vrati mi osmijeh.

Orgaizator dnašnjeg programa i prijema bilo je Vijeće učenika Druge osnovne škole, koje su pomogli profesorica Mirjana Tadić i socijalni pedagog Zehra Čerkezović.

Tako će Svjetski dan djeteta ostati u lijepom sjećanju, kako polaznika Centra Vrti mi osmijeh, tako i učenika i nastavnog osoblja Druge OŠ, koji su to sve tako lijepo organizovali i proveli u djelo./Š.G./