Druga OŠ:Svečano puštena u rad solarna elektrana

Druga osnovna škola Živinice je među prvim u Bosni i Hercegovini dobila svoju fotonaponsku solarnu elektranu.Povodom puštanja u rad solarne elektrane organizovana je svečanost.U ime direktorice škole Šemse Džuzdanović prisutnima se obratio Asim Bojić, istakao je značaj investicije koja će školi omogućiti značajne uštede.

Struju proizvedenu na ovaj način škola će koristiti za vlastite potrebe, a uštede u potrošnji struje škola će koristiti u druge projekte kojima će se poboljšati obrazovni proces i uslovi za školovanje. Uz školu u Klokotnici,ovo je jedna od prvih osnovnih škola u Bosni i Hercegovini koja je u sklopu projekta „Sunčane škole“, a zahvaljujući donaciji Fonda otvoreno društvo BiH i MKF Partner, dobila ovakvu elektranu.

Ovom svečanom činu su prisustvovali još i pedagogica škole Mirela Nurkić, uposlenici i učenici škole, roditelji, predstavnici više vlasti gradonačelnik Grada Živinice Began Muhić, savjetnici gradonačelnika Jasmin Omerbegović i Alija Nurkić, predsjedavajući gradskog vijeća Nail Jusić, pomoćnik ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Asim Bojić, predstavnik fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine Mervan Miraščija, predstavnik Reset Sarajevo Damir Miljević, izvršni direktor instituta za napredne tehnologije Aida Žugor.

Svoj doprinos u uređenju je dao i Suad Avdagić. Gosti su također dobili zahvalnice i prikladne poklone koje su na platnu slikali učenici naše škole pod mentorstvom Arijane Đerzić.

Tematski pano su uredile Mirjana Tadić i Jasenka Behrić, za umjetnički program su bili zaduženi Mensur Glavić, Mirela Efendic, Muhamed Aliustic, Hasnija Nukić i Elvedina Mujagić. Sabina Halilčević, Mirnesa Fehrić, Majda Šipka i Mersiha Hajdarbegović su također dale svoj doprinos u realizaciji ove teme.

Na kraju svečanosti je presječena crvena vrpca i svečano je otvorena fotonaponska solarna elektrana u Drugoj osnovnoj školi./Druga OŠ/