Druga OŠ:Učenici obilježili Dan jabuke

Danas se obilježava Dan jabuke,pa je učiteljica I-d razreda Mirela Omerović pripremila radionicu sa učenicima i roditeljima.Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv “kraljica voća”, a 20. oktobar je određen kao Svjetski dan jabuka.

Jabuka je riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti, te da smanjuje rizik od moždanog udara.

Učiteljica Mirela Omerović nas je upoznala kako su danas obilježili Dan jabuke u Drugoj OŠ?

“Iako se radi o prvom razredu učenici su pokazali dosta interesovanja na današnjoj radionici pod nazivom“Da li je kraljica voća još na svom tronu”?Cilj je bio edukovati učenike o važnosti voća, posebno jabuke, kako bi stekli zdrave prehrambene navike, te proširili znanja učenika o poboljšanju kvaliteta života jedenjem voća, posebno jabuke.Nadalje nam je bilo važno podsticati učenike da promijene i usvoje pravilne navike u ishrani i da podignemo nivo svijesti o odgovornosti u očuvanju zdravlja.Još želim napomenuti da smo posljednjih dana provodili razne aktivnosti i istraživanja, kako bi sve zadatke pripremili za radionicu, a to su u prvom redu prikaz sakupljenih sorti jabuka, pravljenje stabla sa jabukama, prezentacije o jabuci, zatim je bilo predavanje agronoma Adisa Jagodića, djeca su čitala literarne radove na temu jabuka, kao i recitovanje pjesmica.Posebno je zanimljiva tema bila šta sve možemo napraviti od jabuke”, istakla je učiteljica I-d razreda Mirela Osmanović.

Sve to što je bilo planirano praktično je i pokazano, a djeca su sa velikim interesovanjem učestvovala u realizaciji postavljenih zadataka.

“Današnjom radionicom smo podstakli djecu na saradnju, tolerisanje, druženje i zabavu.Naučili su da razlikuju jabuke po boji, veličini, ukusu i vrsti.Roditelji učenika su uzeli učešće u pripremi jela od jabuka”, rekla nam je učiteljica Mirela.

Poruka đaka prvaka sa današnjeg obilježavanja Dana jabuke glasi:“Jedite jabuke i budite lijepi i zdravi”.