Druga radionica “Mladi za čisti zrak”

U okviru projekta “Mladi za čisti zrak” održana je druga radionica, na lokaciji Hotela Terme Gračanica.Projekat je podržan od CEE Tuzla i UNICEF za svako dijete, a učestvuje osam srednjih škola i dva udruženja mladih.

Zanimljivo je da su većinom učesnici, srednjoškolci koji dolaze iz veoma aerozagađenih područjima. Uspostavljen je most saradnje sa drugarima iz Zenice, Tuzle, Lukavca, Sarajeva, Ugljevik, Brčkog, Maglaja, Bijeljine, Kaknja i svakako učenici iz JU Gimnazije Živinice. Važno je istaći da u ovoj zagovaračkoj kampanji očekujemo pozitivne napredne u kvaliteti zraka u ovim najzagađenijim područjima u Bosni i Hercegovini, jer mladi su uvjereni u ovo što se uradili u ova tri dana u Hotelu Terme Gračanica”, ističe dr.Sead Noćajević.

Ekolozi su preuzeli obaveze da u narednom periodu realizuju postavljene ciljeve. Jedan od najznačajnih ciljeva je da se smanji aerozagađenje u lokalnim zajednicama odakle dolaze mladi u ovom projektu. Svakako, posebno na nivo Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona mladi će inicirati da treba raditi na kantonalnom planu za smanjenje zagađenosti zraka.

“Ova kampanja za naš grad Živinice će se održati od danas do aprila naredne godine. Imaćemo priliku da u aprilu 2024.godine iznesemo šta su kroz zagovaračke kampanje, mladi uradili ka poboljšanju kvaliteta zraka u svojim lokalnim zajednicama”,rekao je profesor Noćajević.