Dvije decenije štafete za Sanu

-Štafeta rijeke Sane je po 20-ti put našla svoj put od izvora do ušća!

Dan rijeke Sane koji je ujedno i Svjetski dan zaštite životne sredine je obilježen sa štafetom Aqua Sana koja već dvije decenije putuje od izvora prema ušću.

Ovogodišnja štafeta Aqua Sana organizovana je u sklopu projekta Misli o prirodi! koji implementira CPCD uz finansijsku podršku Švedskeod strane Eko HUB Mrkonjić Grad u saradnji sa Eko HUB-om Banja Luka i Koalicijom za zaštitu rijeke Sane.

„Manifestacija Dan na Sani od izvora do ušća, organizovana je u cilju okupljanja svih ljubitelja prirode, predstavnika udruženja, organizacija, škola, javnih i upravnih struktura, kao i svih građana opština ovog regiona, da bi svaki pojedinac i institucija u granicama svojih mogućnosti mogao doprinjeti očuvanju i zaštiti rijeke Sane sa pritokama i čovjekove okoline u cijelini.“ – nalazi se u uvodu Deklaracije Dani na Sani koja je potpisana 5. jula 2001 godine od predstavnika opština sliva rijeke Sane uz prisustvo predstavnika OEBS-a.

„Danas smo obilježili dvije decenije Dana rijeke Sane i njene štefete Aqua Sana koja je i ovaj put uspjela da nađe svoj put od izvora prema ušću. Uz poštovanje mjera prigodna skupina članova Koalicije za Sanu i Eko HUB-ova Mrkonjić Grad i Banja luka, jutros je posjetila izvore rijeke Sane i u njenu štafetu Aqua Sana napunila vodu sa izvora i uputila je nizvodno prema ušću.“ – izjavio je Goran Krivić iz Koalicije za Sanu.

Štafeta je kao i protekle dvije decenije zahvatila vodu na izvorima koji se nalaze na području opština Mrkonjić Grad i Ribnik, pa putem sliva rijeke Sane, kroz opštine Ključ, Sanski Mostdošla do grada Prijedora gdje su štafetu preuzeli članovi reprezentacije u dumskom biciklizmu BiH i uputili se prema opštini Novi Grad gdje se i nalazi ušće rijeke Sane.

Biciklisti su uoči njihove manifestacije Kozara GRAND PRIX 2021, koja se održava sutra 6.6.2021. godine na planini Kozara, željeli svojom vožnjom štafete Aqua Sana do ušća podsjetiti sve na Svjetski dan zaštite životne sredine i Dan rijeke Sane sa porukom da prirodu i rijeke trebamo više čuvati, kao dabiciklizam kao vid sporta i rekreacije može biti inspiracija za zdraviju okolinu.

Štafeta završava svoj put u na ušću rijeke Sane sa rijekom Unom, gdje je voda sa izvora simbolično izlivena sa porukom da se rijeka Sana još više treba čuvati i da bude istog kvaliteta i čistoće kako na izvoru tako i na ušću.

„Vidjeli smo da se uprkos svemu može organizovati i obilježiti ovaj divan dan i da ima dosta ljudi koji su voljni da se uključe ne samo na obilježavanju štafete Aqua Sana već i da svojim snagama pomognu u očuvanju rijeke Sane, tako da svima želimo da nam Sana ostane čistra i bistra kako na izvoru tako i na ušću.“ – rekao je Goran Krivić iz Koalicije za Sanu./Tim za  medije/