Dvije godine od masovnih demonstracija

Kako je najavljeno tako se danas i dogodilo: obilježena je druga godišnjica od masovnih demonstracija kraj zgrade SODASO u Tuzli, gdje je do tih februarskih dana bilo sjedište Vlade TK. Sindikatu Solidarnosti, kojima su se pridružili članovi udruženja nezaposlenih i Velika djeca, organizovali su tada proteste koji su završili paljenjem zgrade Vlade TK i smjenom premijera i ministara tadašnje Vlade premijera Seada Čauševića.

Mada za Sindikat Solidarnosti 5. februar predstavlja najznačajniji datum u poslijeratnoj povijesti borbe za radnička prava BiH, današnje obilježavanje druge godišnjice masovnih demonstracija okupilo je tek stotinjak učesnika ovog događaja.

Sindikalni aktivista i predsjednik SO Konjuha Živinice Mevludin Trakić očekivao je veću podršku i okupljanje nezadovoljnih građana i kaže:

“Imali smo šansu da se promijeni nešto, ali većina građana, bez obzira na veliku nezaposlenosti i gašenje fabrika je sjedila u kafićima, pila kafu za marku, koju su dobili od oca i majke. Oko 101 hiljada nezaposlenih u TK ima i svi proizvodni pogoni su uništeni, a sjedi se u kafićima i gleda. Kada bi masa nezaposlenih izašla na proteste moglo bi se sve izmijeniti na bolje, a ovako radnicima uništenih preduzeća ostalo je da gladuju, a nezaposleni su zadovoljni sjedenjem u kafićima uz kafu od dobivene marke! Ovako nam preostaje da sreću tražimo izvan svoje domoivine, kao što su to mnogi do sada i učinili. Izgleda da je lakše naći posao vani nego demonstrirati i tražiti sreću u svojoj zemlji”!