Džemat Lukavica Gornja: Održana kreativna radionica

U okviru aktivnosti Udruženja žena džemata Lukavica Gornja održana je prva kreativna radionica i druženje za djecu, pod nazivom “Upoznavanje s dječijim pravima”, a povodom obilježavanja Dječije nedjelje 2020.

Dječija nedjelja se širom svijeta obilježava u prvoj sedmici oktobra nizom zabavnih i edukativnih sadržaja za najmlađe koji imaju za cilj da ukažu na prava djeteta.Radionicu je pripremila i organizovala koordinatorica za ženski aktivizam u džematu Lukavica Gornja Ajša Sinanović Kadrić sa 27 učesnika različite životne dobi.

Cilj radionice je bio promocija dječijih prava, obrazovanje djece o njihovim pravima, ukazivanje na važnost prepoznavanja dječijih potreba te ukazivanja na obavezu poštivanja Konvencije o dječjim pravima.Učesnici su kroz nekoliko zadataka poticani na razmišljanje, povezivanje, originalnost, razvijali svoju kreativnost i zajednički donosili odluke.

Podijeljeni u četiri grupe kreirali su slogan svoje grupe koji se odnosi na temu radionice, zatim izrađivali transparente na kojima su pisala dječija prava, povezivali fotografije sa nazivima prava, crtali i bojili.

Neke od poruka djece odraslima su:

“Ekipa smo mala, ali imamo svoja prava.”

“Djeca su ukras svijeta, djeca su puna mašte.”

“Svim ljudima loše volje sa našim pravima bilo bi bolje.”

“Mali zaslužuju veliku pažnju.”

“Dječiji život nije šala, i mi imamo naša prava.”

Djeca nisu krila zadovoljstvo i sa potpunom posvećenošću i osmijehom na licu odradili su uspješno sve zadatke, nakon čega su se družili uz grickalice i slatkiše.Zahvaljujemo se roditeljima koji su prepoznali vrijednost ovakvih radionica i omogućili djeci da učestvuju.

Posebnu zahvalnost dugujemo džematskom imamu, Muhamed ef. Agiću, na podršci i pomoći u realizaciji naših aktivnosti./Tim za medije/