Eko akcija na poznatom kupalištu kod Bijeljine

-Čisteći dio obale Švapske ade ronioci prikupili 350 kilograma otpada

 Švapska ada, poznato kupalište u blizini Bijeljine, skrivena od užurbanog saobraćaja zanimljiva je destinacija posjetiocima iz cijele BiH i šire, pogotovo tokom ljetnog perioda. Građani je posmatraju i doživljavaju kao dar prirode i idealno mjesto za predah od vrućeg asfalta i gradske vreve.

Jezero, centralni dio Švapske ade, prostire se na više od 160 dunuma površine i utočište je za ribolovce i ljubitelje prirode. Dubina jezera varira i kreće se od dva do čak 11 metara. Plaže su uređene i šljunkovite, a obala nije strma, što stvara odlične uslove za kupanje.

Kako bi ova lokacija bila i dalje privlačna brojnim posjetiocima neophodno je održavati je čistom i urednom, a upravo za to su se nedavno pobrinuli ronioci iz Sarajeva i Bijeljine, kada su organizovali eko akciju na Švapskoj adi.

U akciji je učestvovalo 20 ronilaca Ronilačkog kluba „Bosna“ iz Sarajeva i Ronilačkog kluba „Panteri“ iz Bijeljine. Akcija je održana uz pokroviteljstvo kompanije Molson Coors BH i brenda Jelen pivo, a očišćen je dio jezera uz obalu.

„Zahvaljujući velikom trudu i zalaganju ronilaca, tokom ove akcije prikupljeno je i izvađeno oko 350 kilograma otpada u oko 100 vreća. Najviše je, kao što to uvijek i biva, pronađeno plastike i stakla, od toga najviše boca“, kazao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba „Bosna“ iz Sarajeva.

Prije četiri godine, podsjetio je Gavrančić, organizovali su i akciju čišćenja kanala Dašnice koji prolazi kroz Bijeljinu i tada su prikupili ogromne količine otpada, ali kaže kako je stanje na ovoj lokaciji sada znatno bolje i da je kanal Dašnice očišćen i uređen. Isto se nada i za Švapsku adu, da će i nakon njihove eko akcije ostati čista i bez otpada.

U proteklom periodu ronioci Ronilačkog kluba „Bosna“ održali su nekoliko akcija čišćenja otpada sa rijeka i jezera u Bosni i Hercegovini i prikupljene su velike količine otpada. Sve akcije održane su u saradnji sa kompanijom Molson Coors BH i Jelen pivom, a cilj akcija je očuvanje prirodnih bogatstava koje Bosna i Hercegovina ima, ali i povećanje svijesti građana i građanki o značaju bolje brige o njima.

Naime, ukoliko se svijest građana i građanki, i svih posjetilaca prirodnih ljepota, ne poveća onda ni eko akcije neće imati nekog velikog značaja s obzirom na to da je to tek privremeno rješenje, a bh. prirodi je potrebno ono trajnije – trajan odgovoran odnos, kako bi se očuvalo sve ono čime naša zemlja obiluje./Minela Pamuk/