Eko zeleni TK obilježili Dan okoliša

Danas su EKO – ZELENI Tuzlanskog kantona obilježili Svjetski dan okoliša na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli. Ranije je raspisan program ekološki natječaj “Biramo EKO-ŠKOLU” putem kojeg je stručna komisija odabrala 10 osnovnih škola i proglasila ih ekoškolama.

Vrednovali su se realizovani ekološki projekti u školama, uređenost zelenih površina i druge komponente.Na ekomanifestaciji su dodjeljene nagrade, sadnice, zahvalnice i stručne knjige iz ekologije. Skupu se obratio ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona doc. dr. Elvis Baraković koji je istakao važnost ekološkog odgoja u sistemu obrazovanja.

Prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik Eko – zelenih TK također je istekao važnost interdisciplinarnog pristupa za ekološko obrazovanje koje treba da postane didaktički fenomen.

U okviru ove manifestacije održan je Okrugli sto na temu “Ekološki odgoj i obrazovanje u sistemu nastavnih planova i programa”.

Manifestacija je bila veoma uspješna i treba nastaviti sa tradicijom.Program obilježavanja 5. juna je podržala Vlada TK./Tim za medije/