Eko-Zeleni TK:Važnost pošumljavanja Visa

U Kalesiji je održan Okrugli sto na temu “Potreba i važnost pošumljavanja brda Vis”.Eko zeleni TK i pčelarska udruženja iz Kalesije, Sapne, Osmaka i Živinica bili su učesnici Okruglog stola, koji su dali svoj doprinos kako Vis, uzvišenje kod Kalesije, učiniti medonosnom ispašom.

Znamo da je u proteklom ratu na Visu bila linija razgraničenja, tj. njegovo zemljište je kontaminirano minima i drugim ubojitim sredstvima, koji i poslije dvadeset tri godine predstavlja opasnost i nesigurnost za stanovništvo tog područja. Pokrenuta je inicijativa da to područje, posebno dijelovi koji su kontaminirani minama, da se pošume, sa medonosnim biljkama(bagremom, šumskim voćkaricama, prije svega divljim trešnjom, divljim jabukom, kruškom), posebnom metodom koja se primjenjuje u razvijenom svijetu, Eko bombardovanje iz zraka, sjemenom drvenatstim medonosnim biljkama”, istakao je dr.Muhamed Omerović-predsjednik Ekološkog saveza Eko-Zeleni TK.

Na Okruglom stolu data je puna podrška realizaciji navedenog projekta ozelenjavanja brda Vis. Dogovoreno je da se u suradnji sa općinskim i kantonalnim vlastima pokrene ovaj humani projekat i da se Visu vrati predratni sjaj, pored dijela na kome se realizuju sportsko-rekreativne aktivnosti, da se dio Visa revitalizuje, da mu se da značaj u uzgoju pčelarstva, u zonama koje su nesigurne za odvijanje bilo kakvih ljudskih aktivnosti na pomenutom području. Donešeno je još nekoliko važnih zaključaka sa ovog ekološkog skupa koji će biti proslijeđeni nadležnim, koji bi trebali podržati ovaj važan bio projekat”, naveo je dr.Sead Noćajević.