Ekolozi dogovorili daljnje eko aktivnosti

Eko zeleni TK iskoristili su prelijepi septembarski dan da zajednički odrede prioritete u narednim danima i mjesecima po pitanju ekološki aktivnosti koje predstoje.

Dr. Muhamed Omerovic, predsjednik Eko zeleni TK ponudio je ono što bi u narednim danima i mjesecima će doprinijet što zdravijem ambijentu življenja u našem kantonu. Bila je to na ovom radnom sastanku da se sagledaju rezultati koji su iznimno veliki zahvaljujući ljudima koji im je jedini imperativ zdrava životna sredina.

Ovih dana obilježavali su se dan za danom značajni ekološki datumi, kao: Međunarodni dan sadnje drveća, Dan bez automobila, Dan čistih planina, Evropski dan zaštite kulturno historijskog naslijeđa,a u biti ove sedmice smo na ispitu u zaštiti okoliša. Zato smo danas donijeli nekoliko važnih zaključaka, koji smo se obavezali na realizaciji.

” Ovo je bila prilika da obiđem jedno od najstarijih naselja na području grada Tuzle, naselje koje pada u zaborav Vršani. Mjesto koji je vjekovima bila poveznica od Kladnja, Živinica ka Tuzli. Naselje na 420 m N/V, vazdušnoj banji za Tuzlake, mjesto u kome još nalaze bosanske kuće, mezarje sa kraj 17. stoljeća, te autohtoni voćnjaci koji prkose vremenu i onim što su ih zaboravili i ostavili. Zato su tu ljudi iz Ekozelenih TK, da, ako ništa drugo, ukazuju na bosanskohercegovačka prirodna kulturna dobra naše nam jedne jedine Bosne i Hercegovine”, rekao je dr.Sead Noćajević.