Ekovizija: Međunarodni dan planina

Ekolozi “Ekovizije” iz JU Gimnazije Živinice u povodu Međunarodnog dana planina, 11.decembra, organizovali su Javnu tribinu, 12.decembra u školi koja je proglašena Eko školom,sa prijateljima prirode, ekolozima iz dvije gradske osnovne škole, MSŠ Živinice, kao i dokazanim prirodoljubcima iz NVO Eko zelenih TK, CISP-a Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Tuzli, CROA Živinice, PD Drenik Živinice, NVO Pčelica Živinice, predstavnicima gradske vlasti zaduženi za razvoj turizma u gradu Živinice, te predstavnik Federalog udruženja šumarskih inženjera i tehničara. Tražilo se mjesto više da bi se učestvovalo u eko debati koja je posvećena planinama.Čulo se dosta o prirodnom potencijalu naših planina iz užeg zavičaja, koje su tu oko nas, koje treba posebno zaštititi i očuvati.

Neskoristeni potencijali u turizmu koje nude naše planine. Bogastvo biodiverziteta, prirodnih spomenika, kao i raznovrsnost u morfogeološkim i morfobiološkim oblicima daju za pravo da istaknemo da su naše planine budućnost u svakom pogledu.

Rečeno je i ovo o planinama da su one svjetski „tornjevi vode“ i osiguravaju između 60 i 80 % svih slatkovodnih resursa naše planete. Planine u svom okrilju sadrže najbolje očuvanu ekološku ravnotežu.One snažan činitelj na ekološku ravnotežu znatno šireg područja nego što ga zauzimaju.Poručeno je sa javne tribine iz živiničke gimnazije da svi mi moramo dati doprinosa u očuvaju ovih jedistvenih ekosistema koji osiguravaju opstanak ljudske civilizacije na planeti Zemlji, a akcentom na edukaciju mladih o važnosti planina za opstanak na Zemlji./Tim za medije/