Ekovizionari u akciji Milion sadnica

Milioni posađenih drvenastih biljaka širom naše domovine, u okviru ekološke akcije Let’s Do It Bosna i Hercegovina, danas su se odazvali mladi ekološke sekcije Ekovizija JU Gimnazije Živinice i članovi vrijednog Udruženje Pčelica Živinice Gornje, koji su darovali našoj lokalnoj zajednici uz bičiklističku stazu u Ciljugama desetine plemenitog lišćara, divlje trešnje, Prunus avium.

Već treću godinu ekolozi Ekovizije prate rast divljih trešanja, koje su zasađene u drvored, i ako se koja ne mladi, ekovizionari uredno zamijene sa novi zasadom sadnica divlje trešnje. Uvije im se priključe dobri ljudi koji cijene rad i trud tih mladih ljudi.

Tako je i danas bilo od strane desetak članova udruženja Pčelica Gornje Živinice, koji su dali ogroman doprinos u zamjeni trešanja koje se nisu uspjele primiti. Svoj doprinos dao je Senad Sudo Mujagić, naš vatrogasac, koji je uz dozvolu svojih pretpostavljenih zalivao novozasađene trešnje.

Mi koji smo ekološki osviješćeni već dajemo svoj doprinos Viziji 2050 Grada Živinica, evo i ovom ekološkom akcijom, gdje smo pored zasađenih trešanja, očistili smeće duž biciklističke staze, napunili 25 vreća smeća, te dali svoj doprinos praktičnoj ekologiji. Ostaje da gradske vlasti aktiviraju mehanizam čisćenja visokog raslinja uz biciklističku stazu,da bi staza bila u fukciji za sve posjetioce. I ovom prilikom tražimo da se što prije izvrši košenje i čisćenja bičiklističku staze koju krase zasađeni drvored divljih trešanja.

Narednih godina nastojat ćemo da se kontinuirano kosi i uređuje. Danas je ujedno izvršena invertizacija individua Prunus avium (78) iz biciklističku stazu, očistili, odrezali, prehrani. Sada ih ostavljamo da prezime i radujemo se da ih u proljeće dalje pratimo.

Posebno se zahvaljujemo našoj lokalnoj Televizija Živinice, te vrijednoj televizijskoj ekipi koja pravovremeno i objektivno informišu našu javnost o svim dešavanjima i aktivnostima u našoj lokalnoj zajednici./Tim za medije/