Etno avlija Mačkovac: Prepoznatljiva turistička destinacija Tuzlanskog kantona

 

Nakon visokih snježnih padavina došli su ljepši dani i sve je manje snijega, pa su ljubitelji lijepe prirode i ugodnog ambijenta ponovo došli na svoje.Tako je bilo i u okruženju Etno avlije Mačkovac, na daleko čuvenog etno ambijenta, kao u neka daleka stara vremena.

Tvorac ovog muzeja na otvorenom Refik Halilović zadovoljan je postignutim tokom svih ovih godina od osnivanja, a posebno rezultatima iz minule godine:

“Imali smo veliki broj posjeta.Ovdje u Etno avliju Mačkovac rado navraćaju mnogi naši građani, ali je i sve veći broj stranaca.Berićetna je bila prošla godina, ne samo za nas dvadeset zaposlenih u Etno avliji, već i mnoge posjetitelje. Ovdje su česte svadbe, gdje mladi žele provesti najljepše trenutko svog života, a to upravo mogu ovdje kod nas.Tu se mladi zaklinju jedno drugima, zaruke pljušte, tako će biti uskoro na 14.februar-kada je Dan zaljubljenih, pa nama preostaje samo da im poželimo sretno u životu koji je pred njima.Imali smo potom snimanje raznih serija, jer je ambijent upravo kakav mnogima teba -da ispričaju svoje priče i prenesu ih na ekrane.Strane kompanije dolaze i snimaju emisije o nama, a takav primjer je i poznata Agncija Anadolija koja je o nama snimila tri emsije”, priča nam zadovoljno Refik Halilović.

I ova godina, prema očekivanju, treba donijeti još više radosnih trenutaka za sve koji ovdje navrate.Uz tradicionalna jela i pića, tu je i vrhunska muzika, koja ispunjava sve želje zadovoljnih gostiju.

Etno avlija Mačkovac, zavičajni muzej sa hiljadama eksponata, baštini tradiciju naših naroda od najstarijih vremena do danas, tako da je ovo najpoznatija od svih avlija.

Refik je u svojoj avliji postavio bezbroj predmeta etno porijekla našeg naslijeđa, koje dobro govori o bogatstvu kulturno istorijske prošlosti Tuzlanskog kantona. Ovdje se nalazi i nekoliko vrijednih primjera graditeljstva: kuće, čardaklija, vodenice, pomoćne zgrade i ima preko 10 zanatskih radnji kompletno opremljenih, u kojima se vodi proces tradicionalne proizvodnje, a uglavnom su to zaboravljena zanimanja.
Zatim, u jednoj staroj bosanskoj kući se nalazi dobar zavičajni autentičan muzej, gdje se vidi kako se nekada živjelo u jednoj tradicionalnoj porodici.Sve je to razlog zašto ljudi ovdje dolaze, jer ono što mogu vidjeti ovdje na jednom mjestu-nigdje više nema!

Za dostignuća u očuvanju tradicije Etno avlija Mačkovac i Refik Halilović dobitnici su mnogih preiznanja, među kojima i onog najvišeg u BiH: „Zlatne ugostiteljske krune“./Š.G./