Etno avlija Mačkovac ugostila studente

Zavojitim putem iz pravca Banovića prema unutrašnjosti planine Konjuh brzo ćete doći do Etno Avlije Mačkovac. Time su se rukovodili i studenti agronomije na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, koji su danas sa svojim profesorom dr.Seadom Noćajevićem posjetili ovaj jedinstven muzej pod otvorenim nebom.

“Došli smo ovdje u ovaj jedinstven muzej, kako bi studenti vidjeli kako se nekada radilo u agraru, jer ovdje imate sva ta stara tradicionalna oruđa.I ne samo to, već i sve ono čime su se naši preci služili prije više stoljeća.Otuda svi mi veliku zahvalnost dugujemo autoru ovog jedinstvenog muzeja na otvorenom Refiku Refki Haliloviću”, kaže prof.dr.Noćajević.

Studenti pomno slušaju i gledaju, a profesor Noćajević i autor muzeja Refik Halilović objašnjavaju o čemu se ovdje sve radi:

“Često nam dolaze organizovane posjete, pa i studenti, kao što je to slučaj danas.Kada kročite u Etno avliju imate osjećaj da ste se vratili barem stotinjak godina unatrag, ali i više. U tipičnom bosanskom ambijentu vidjećete stare bosanske kuće šeperuše , vodenice , poljoprivredne alatke, radionice i druge prateće objekte, baš onakve kako su nekada davno izgledali”, kaže Halilović.

Ovom ugođaju doprinosi i desetine hiljada autentičnih starih predmeta koji su se koristili u bosanskom domaćinstvu. Ovdje možete probati tradicionalna bosanska jela direktno sa otvorenog ognjišta i popiti kahvu u starinskoj kafani, te uz žubor vode i cvrkut ptica odlutati u neka davna vremena, baš kao što su to danas osjetili i doživjeli studenti sa svojim profesorom Noćajevićem.