EU”Jezero”:Osnaženi mladi za bolju zajednicu

Ekološko udruženje “Jezero” je ovih dana započelo realizaciju projekta pod nazivom
“Osnaženi mladi zabolju zajednicu”. Ovaj projekat, koji je podržan od strane grada Živinice, sastoji se od dva edukacijska treninga i praktične primjene stečenog znanja kroz unaprjeđenje stanja u lokalnoj zajednici.

U nedjelju, 05.11.2023.godine, u prostorijama restorana“Erna- Priluk”održan je trening na temu “Liderstvo”. Na treningu je učestvovalo 18 najboljih učenika završnih razreda osnovne škole iz Priluka, Suhe i Šerića.Predsjednik udruženja “JEZERO” , Amir Tursunović je istakao sljedeće:

“Mi smatramo da mladi ljudi u našoj lokalnoj zajednici trebaju dodatno osnaživanje, odnosno trebaju prilike za dodatnu edukaciju i kvalitetnu razmjenu iskustva. Neformalno obrazovanje nudi i podržava učenje i pruža priliku da se stečena znanja primjene u praksi”.

Voditelj treninga na temu “Liderstvo” bio je univerzitetski profesor Tihomir Knežiček, koji je izjavio:

“Glavni fokus na ovom treningu je bio na sticanje vještina u oblasti liderstva. U okviru ove edukacije obrađene su teme koje se odnose na delegiranje zadataka, izgradnju tima i odgovornosti u timu. Ono sto je veoma bitno, u drugom dijelu treninga učesnici su uradili tri zadatka, kojim je pokazano kako se praktično primjenjuju stečena znanja”.

Jedna od učesnica na ovom skupu je bila Vildana Hodžić, koja je izjavila :

“Drago mi je što sam učestvovala na ovom skupu.Zamene je posebno intersantna bila vježba kroz koju smo naučili kako riješiti neki konkretan problem u zajednici. Osim toga naučila sam mnogo novih stvari koje ću moći primjeniti u svakodnevnomž ivotu“.

U narednom periodu učesnici će na terenu realizovati tri konkretne akcije, koje će za rezultat imati određena poboljšanja u zajednici./Tim zamedije/