FBiH:U protekla 72 sata registrirano 213 slučajeva COVID-19

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 72 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 2.341 uzorka, od čega je 213 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.   
U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 1.221.832 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 247.613 osoba.
U protekla 72h, u Federaciji BiH prijavljeno je 8 smrtnih ishoda i to u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10, dok je 7 smrtnih ishoda prijavljeno retroaktivno.
S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 8.788.
Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegava prisustvo skupovima koji okupljaju više od 300 osoba u zatvorenim prostorima ili da to čine uz preporuku nošenja maske i održavanja distance od najmanje 2 metra, te poštuju i druge higijensko-epidemiološke mjere. Preporučuje se nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u svim zatvorenim prostorima i uz poštivanje razmaka od minimalno 2 metra, kao i nošenje maske i na otvorenom prostoru, ako se ne može ostvariti razmak od 2 metra.
U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: curenje nosa, bol u grlu, povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili dalje upute.
Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 10.03.2022. godine usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva  čija primjena počinje 10.03.2022. godine i traje 30 dana. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a NA OVOM LINKU možete naći aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ.
Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaju se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi  ww.covid-19.ba.