Fićo klub ugostio ekspediciju iz Slovenije

Dana 28.07.2022. godine iz Ljubljanje je krenula Oldtimer ekspedicija Bosnia i Herzegovina Tour 2022, u suorganizaciji Odltimer kluba 1912 Sanski Most, Jeep klub Ljubljana i Društva starodobnih policijskih vozil Slovenije.

Oko 30 vozila je krenulo preko Plitivčkih jezera, da bi nakon toga posjetili nekadašnji Aerodrom Željava, te su se uputili prema Bihaću i Sanskom Mostu gdje su imali izložbu svojih vozila.Osim u Sanskom Mostu izložbe su bile organizovane i u Ključu, Jajcu i Sarajevu, a ekspedicija se kretala ka poznatim turističkim odredištima u BIH. U ekspediciji su ljudi svih generacija, mogo je i djece koja ovo putovanje doživljavaju na poseban način, učesnici uglavnom podižu kamp u mjestima u koja dolaze.

Oldtimer klub Fića Mačkovac 01.08.2022. godine, bio je domaćin ovoj ekspediciji, koja je za cilj imala posjedu Etno avliji Mačkovac kao jednom turističkom dragulju i muzeju u kome su gosti iz Slovenije mogli vidjeti, osjetiti ali i kušati ogroman dio bosanskohercegovačke tradicije. Ekpedicija je imala svoj kratki defile kroz Banoviće, a onda su svoje mjesto za odmor i prenoćište pronašli baš u Mačkovcu.

Dominirala su vozila koja su proizvedena u Sloveniji, a to su IMV kombiji, Renault 4 , zatim su tu bila dva Stojadina, jedan Fićo, nekoliko Fiat-a , jedan Porsche kao i nekoliko Jeep vozila iz perioda Drugog svjetskog rata, bila je to prilika da se ta vozila predstave posjetiocima Etno avlije, ali i da se razmijene iskustva sa članovima klubova iz Slovenije, te ostvari neka šira saradnja. Svoje putovanje učesnici ekspedicije nastavili su 02.08.2022. godine, prema Gračanici i Doboju.

Planirano je da ekspedicija završi svoje putovanje u Sanskom Mostu 03.08.2022. godine. Ni gosti , a ni članovi kluba nisu skrivali oduševljenje prema ovim vremešnim ali vrijednim vozilima, također pojavilo se interesovanje da se iz članovi našeg domaćeg kluba priključe ekspediciji./Emir Nišić/