Fondacija tuzlanske zajednice:Youth Inspiration Academy

Finalna manifetsacija kampanje “Budi junak junakinja svoje zajednice”

         Kao i svake godine na Međunarodni dan volontera, 5. decembar, Fondacija tuzlanske zajednice organizuje finalnu manifestaciju kampanje Budi junak/junakinja svoje zajednice, koja ima za cilj da slavi volonterizam i promoviše vrijedne mlade ljude s područja Tuzlanskog kantona.

Ove godine nazvana “Youth Inspiration Academy”, konferencija će se održati u terminu od 11:00 do 15:00 sati u prostorijama Centra za Kulturu Tuzla, mladi će imati priliku učestvovati u edukativnim radionicama usmjerenim na njihov lični razvoj, društveni i poduzetnički angažman.

10:45 – 11:00  Izjave za medije u Kamernoj sali “Doma mladih” Tuzla.

11:00 – 11:30  Obraćanje prisutnima i dodjela priznanja

 U nastavku konferencije biće realizovane edukativne radionice koje će u skladu sa epidemiološkim preporukama biti održane na 6 lokacija  (“Dom mladih”, Atelje “Ismet Mujezinović”, Međunarodna galerija portreta, Međunarodni interaktivni otvoreni centar – MIOC) sa maksimalnim brojem 15 učesnika po radionici.

Mladi će imati priliku da učestvuju na sljedećim radionicama:

 1. Poduzetništvo – pokretanje vlastitog biznisa ili nešto mnogo više?, predavačica Mirela Omerović
 2. Moje poduzetničko iskustvo, predavači Edis Osmić i Una Stjepić
 3. Kako preživjeti ako je anksioznost jača od motivacije?, predavačica Alma Tihić
 4. GirlThing & Arduino za početnike, predavačica Nerma Huskić
 5. CV – tips & tricks, predavač Adnan Mujanović
 6. Poslovne vještine za 21. vijek, predavačica Selma Selimović

Kampanja „Budi junak/junakinja svoje zajednice“ ima za cilj da uključi relevantne aktere iz sva tri sektora, da ih pozove na odgovornost i saradnju kako bi dali podršku u stvaranju afirmativnog ambijenta za mlade ljude, ambijenta u kojem mladi preuzimaju odgovornost, uče, rade i djeluju.

Na događaju će biti uručena priznanja pojedincima, udruženjima i preduzećima koji su u proteklom periodu dali izuzetan doprinos razvoju mladih.Fondacija tuzlanske zajednice će dodjeliti priznanje “JUNAK SVOJE ZAJEDNICE” u sljedećim kategorijama:

 • za najbolje implementirani projekat u 2020. godini;
 • za izuzetan volonterski angažman u radu Omladinske banke u 2020. godini;
 • za dugogodišnju podršku mladima u kampanji ˝Budi junak/svoje zajednice˝.
 • za izuzetan doprinos razvoju i osnaživanju mladih;
 • za izuzetan doprinos razvoju mladih i omladinskog sektora;

Youth Inspiration Academy kruna je ovogodišnje kampanje kroz koju je u 2020. godini podržano 9 inicijativa mladih. Fondacija tuzlanske zajednice ove godine izdvojila je 34.534,00 KM, zahvaljujući udruženim sredstvima stranih donatora, vlasti i društveno odgovornih preduzeća. U proteklih 7 godina kroz kampanju je podržano 100inicijativa mladihu koje je ukupno uloženo preko 230 000 KM.