Gimnazija: Ekolozi obilježili Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica

Danas je Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica, koje su odavno našle široku primjenu, a time i sve veću proizvodnju.Koliko je to opasno po život na zemlji saznali smo na današnjoj prezentaciji o štetnosti od plastike, koju su organizovali članovi Ekovizije, koja djeluje u JU Gimnaziji.

Predsjednik Ekovizije Bekir Šljivić o ovm projektu kaže:

“Ekovizija broji oko 30 članova, pa smo danas organizovali uspješnu prezentaciju o štetnosti od plastičnog otpada.Cilj edukacije bio je podizanje eko svijesti o štetnosti koju donosi plastnični otpad, kao i ekološke svijesti općenito”.

Prezentaciju o pomenutoj temi pripremili su ekolozi učenici Alija Selić i Bakir Šljivić.

Podršku ekolozima daju profesori Gimnazije Muljka Hamzagić i dr.Sead Noćajević.Profesorica Hamzagić je na današnjoj prezentaciji istakla značaj radinice i drugih oblika djelovanja na razvijanju svijesti o zaštiti životne sredine:

“Hvala našim učenicima ekolozima koji na ovaj način pokušavaju da probude svijest kod učenika i građana koliko su štetne plastične vrećeice i boce! O tome najbolje govori podatak o razgradnji ovih materijala koje bacamo u riječne tokove i druga mjesta, gdje je za to potrebno 400 do 1000 godina, a u našu zemlju samo za jednu godinu uvezemo 2,2 miliona plastičnih vrećica. Kao prijedlog rješenja obvog problema predlažemo upotrebu papirnih i krpenih vrećica, koje smo danas predočili u okviru projekta, a to su odavno uveli u Italiji, Bangladešu i Luksemburgu. Otpadna plastika oslobađa teške metale, a oslobađanje takvih hemijskih jedinjena ometa rad hormona”.

Profesor Noćajević je uvijek uz ekologe i daje značajan doprinos podizanju svijesti kod najširih masa, a ovom prilikom je izjavio:

“Ekovizionari JU Gimnazije su među prvima u BiH koji obilježavaju ovaj za nas važan ekološki trenutak. Poznato je da su plastični materijali široke primjene i da su preplavili zemlju. Sa ovim opasnim krutim otpadom, koji uništava sam živi svijet na zemlji i ispod nje, moramo širiti svijest u cilju spriječavanja dalje upotrebe plastike, jer postoje zamjenski zdraviji materijali”, istakao je Noćajević.

Osim opasnosti i ukazivanja na značaj borbe protiv plastičnih boca i vrećica, ekolozi Ekovizije su ukazali i na opasnost po zdravlje ljudi od  zagađenog zraka, te su postavljali zaštitne maske na dišne organe, kako bi ukazali i na taj veliki problem u našoj okolini./Š.G./