Gimnazija: Hemičari ukazali na štetne efekte duhanskog dima

Povodom 31. januara, Dana borbe protiv duhanskog dima, u JU Gimnaziji hemičari su ukazali na štetne efekte pušenja.

Bosna i Hercegovina se nalazi na neslavnom 13. mjestu među zemaljama svijeta po količini konzumiranih cigareta po glavi stanovnika na godišnjem nivou.Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se broj osoba koje umiru od bolesti povezanih sa pušenjem do 2020. godine udvostručiti (12 miliona), što predstavlja još jedan razlog za hitno i alarmantno djelovanje u rješavanju ovog problema na globalnom i na nivou BiH-e.

• SZO procjenjuje da svakih 8 minuta umre jedan čovjek od posljedica pušenja.

• Pušenje može dovesti do stvaranja 17 različitih vrsta rakova(rak pluća, grla, usta, jednjaka, jezika, crijeva…rak dojke!!!)

• Pušenje u trudnoći je podjednako štetno i za majku i za dijete.

Štetne posljedice pušenja su povezane sa djelovanjem sastojaka duhanskog dima, koji su prisutni i kod aktivnog, a još više kod pasivnog pušenja. Duhanski dim sadrži preko 4000 različitih hemijskih sastojaka, od kojih su najpoznatiji :

•nikotin koji izaziva ovisnost, djelujući preko transmitera i receptora u mozgu dovodi do ovisnost podjednako jakoj kao kod droga, zbog čega je odvikavanje teško, sa brojnim simptomima i zahtjeva stručan nadzor i pomoć…

Učenici JU Gimnazija-izborne nastave biologija i hemija, 4-g1 i 4-g3, su na prikladan način putem propagandnog materijala osvijestli svoje vršnjake o štetnosti duhanskog dima, povodom 31.januara/siječnja Nacionalni dan borbe protiv duhanskog dima./dr.Sead Noćajević/