Gimnazija:Ekovizionari za čist zrak

Od maja 2023. do aprila tekuće godine mladi iz deset gradova BiH su radili na rješavanju problematike zagađenja zraka u svojim životnim prostorima, pa i šire. CEE Tuzla, u partnerstvo sa UNHCER-om, su pratili mlade iz ovih deset gradova od Bijeljina do Maglaja, preko Ugljevik, Brčkog, Tuzle, Lukavaca, Živinica, Kaknja do Sarajeva.

Inicijalno stanje na početku uistinu je bilo zabrinjavajuće, svi smo u ovim gradovima i mladi i stari disali nečisti zrak. Ovi mladi ljudi su tako odgovorno pristupili ovom problemu, predlagali mjere u poboljšanju kvaliteta zaka. Naučili su liderstvo, zagovaračke kampanje, a najbitnije da su umrežili prijateljstva najmanje novih pedeset prijatelja iz Bosne i Hercegovine. I došli su dani(17.i 18.april,srijeda i četvrtak) da se sumiraju rezultati ovih mladih ekoheroja. To su i uradili na završnoj konferiji održanoj u gradu soli, Tuzli.

Rad u proteklom vremenskom periodu od prve radionice do danas radili su punim plućima iako im zrak nije bio čist. Podršku za njihov rad su danas dali predstavnici Federalnog i Kantonalnog ministarstva za prostorno uređenje i okoliš, mnogobrojni predstavnici nevladinog sektora koji su na istom fonu kao i ovi mladi. Nesebičana podrška čula se, a to smo svi koji smo bili i uključeni osjetili od UNICEF-a, koji su ovaj završetak najavili novi početak, novog projekta. A šteta bi bilo da ove mlade ekoheroja zaustavimo u onome što su uredili mnogobrojne strategije, sada bi oni to trebali pratiti dalje i korigovati u narednom periodu.

“Svakako, na ovoj završnoj konferenciji Mladi za čisti zrak čule su se zahvale i za profesore koji su koordinirali u svojim timovima. Zato koristim priliku da se zahvalim u ime Irma Alimanovic, Selman Mujkić, Ajna Vejzović, Ines Goletić, kao i brojnih drugih učenika iz ekološke sekcije Ekovizija JU Gimnazije Živinice i u svoje ime na izuzetnoj saradnji sa CEE Tuzla i UNCEF-om, na novim ekovizijama u zaštiti zraka. Da podsjetimo zrak ne poznaje granice. A znaju to i oni koji zagađuju zrak da ga i oni moraju udisati zagađen zrak, kao i mi. Zato radimo svi na da udišemo što čišći zrak”,rekao je naš poznati ekolog dr.sc.Sead Noćajević.