Gimnazija:Obilježili pola stoljeća mature

Zahvaljujući povoljnijem epidemiološkom stanju postepeno su se počeli stvarati uslovi za organizaciju raznih skupova, manifestacija i godišnjica, pa su tako nekadašnji živinički gimnazijalci odlučili da obilježe 50 godina od završetaka svog srednjoškolskog obrazovanja.

Okupili su se danas kraj spomen obilježja palim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata u Gadskom parku, gdje su položili cvijeće, u znak pažnje i priznanja za njihov doprinos odbrani BiH.Svoje druženje su nastavili u “učionici” Motela Yet Star”.

Jedan od bivših gimnazijalaca je i Zdenko Tadić,dipl.ing.mašinstva, koji je imao ulogu”domaćina”,s obzirom da su mnogi od njegovih kolega stigli iz raznih zemalja svijeta:

“Mi smo svoje srednješkolsko obrazovanje počeli i završili u nekadašnjoj montažnoj zgradi iza zgrade općine Živinice i to je bilo 1971.godine, tako da se navršilo pola stoljeća.Ta Gimnazija”Petar Kočić” nas je usmjerila ka fakultetima i mnogi od nas su završili i zaposlili se kao inženjeri, pravnici, ekonomisti, profesori, te smo tako dali svoj doprinos društveno-ekonomskom razvoju u svim segmentima.Večeras ćemo se prisjetiti starih vremena, odnosno mlađanih dana, šta je ko postigao, a sigurno je mnogo, počev od formiranja obitelji, do važnih poslovnih zadataka dok smo bili radno aktivni.Sretan sam što sam dio ove uspješne priče”, rekao je Zdenko Tadić, kojeg poznajemo kao uspješnog inženjera, ministra,direktora i takođe uspješnog košarkaša, te autora nekoliko knjiga.

Generacija gimnazijalaca iz 1971.godine rasuta je po bijelom svijetu, ali su neki od njih, uprkos daljini, odlučili doći.Među njima je i Gordana Kucurski-Todorović, nastavnica:

“Ovo je za mene sretan trenutak.Živim u Amerci u Atalanti i kada sam dobili poziv da će danas biti susret povodom pola stoljeća nisam se dvoumila.Stanovala sam u zgradi preko puta opštine Živinice i radila sam u Osnovnoj školi Đurđevik, tako da sam po odlasku imala 21 godinu radnog staža.Još uvijek radim, ali uskoro ću u penziju i nastojat ću češće dolaziti u svoje Živinice i BiH”, rekal nam je Gordana.

U Njemačkoj je i Rosa Boro, takođe se odazvala na ovaj nezaboravni suset:

“Svi se rado sjećamo tih lijepih godina i odrastanja u Živinicama.Mada sam u inostranstvu redovno pratim događanja u našem gradu i uvijek dođem kad se ukaže prilika.Takođe, današnji susret nisam mogla izbjeći i rado sam došla da s kolegama obilježimo pola stoljeća mature”.

Rabija Omeragić je već penzionerka, cio život posvetila odgoju mladih naraštaja, a o susretu s povodom kaže:

“Kako koji susret naših maturanata sve nas je manje.Danas nas se okupilo 20, a možda tokom večeri još neko stigne.Nekada, dok smo bili mlađi, znalo se desiti da nas je manje bilo na proslavi mature.Ovo je ipak dobar odziv, s obzirom na udaljenost nekih kolega, možda bolesti, a ima nažalost i onih koji su preselili”.

Vlado Savičić je oduševljlen susretom sa školarcima iz davnih vremena:

“Drago mi je što smo baš ovdje, u gradu naše mladosti.Mnoge kolege dugo nisam vidio i slobodno mogu reći da nema ništa bolje od ovakvih susreta”.

Kada će biti novi susreti ne zna se, al je sigurno poznato da će to biti češće.Šta drugo nego ovim divnim ljudima poželjeti puno sreće i dobrog zdravlja u godinama koje dolaze!/Š.Gadžo/

Na crno bijelom snimku je 4. generacija maturanata Gimnazije “Petar Kočić” u Živinicama. Bila je to 10. obljetnica 1981. godine!

Na slici su:Dragan Pavičić, Zoran Dragić, Kasim Avdić, Mrvalj Branko, Zdenko Tadić, Kosana Đerković, Ismet Pirić, Gordana Todorović, Štefica Mrkić, Marijan Stuzić,Ljubica Lejić, Slobodan Marić, Stojanka Jošić, Adela Lenđer, Rabija Ordagić, (stoje) Vladimir Savičić, Mirko Pajić, Čazim Umihanić, Midhat Švrakić i Vladislav Lulić(čuće).Mara Krstajić, Momčilo Terzić, Dina Jelić, Čedo Kojadinović, Mara Poljašević, Čedo Rus, teta Kata, Muhamed Delić i Božo Žepić(profesori-stoje od Marića lijevo).