Glas TK: Priznanja liderima biznisa TK

Večeras je u Hotelu Tehnograd u Tuzli, u organizaciji novina „Glas TK“, po peti put održana manifestacija „Lider biznisa TK 2019.“ i Turističke zvijezde TK 2019.“. Stručni žiri je u konkurenciji od oko 50 kompanija, odabrao lidere – one koji su svojim radom i asortimanom proizvoda zaplijenili pažnju tržišta i dali poseban doprinos privrednom razvoju Kantona. Projekat “Svijetla strana privrede”, podrška je kampanji kupujmo domaće.

“Priznanja-plakete- su dodjeljena kompanijama iz različitih oblasti – građevinarstva, proizvodnje, energetike i rudarstva, uslužnih i obrtnih djelatnosti”, rekao nam je direktor Glasa TK Meamer Sokolović.

Program je vodio novinar RTV TK Zlatan Jovanović, koji je predstavio nagrađene kompanije, pa su tako Lideri biznisa 2019. iz oblasti proizvodnje i građevinarstva, energetike i rudarstva slijedeće firme:

ALFE-MI d.o.o Živinice,DISK d.o.o Živinice,BAUPARTNER d.o.o Lukavac,IZAZOV d.o.o, Kalesija,INGRAT d.o.o Gračanica,LAFAT d.o.o, Kalesija,INDEX d.o.o Gračanica i SUMAN d.o.o Gračanica.

Lideri biznisa TK iz oblasti uslužnih djelatnosti za 2019.godinu postali su:

IBRA d.o.o, Tuzla, MAMIĆ d.o.o Živinice i MOTOREX d.o.o Gračanica.

Lideri biznisa TK iz oblasti obrtne djelatnosti za 2019.godinu su:

Obrtnička radnja ”Aluplast” Banovići i Mesarska radnja „Begić“ Kladanj, vl. Begić Azmir.

U skladu sa kriterijumima koji su bazirani na značaju, prepoznatljivosti, inovativnosti destinacije, Turistička zajednica TK i Turistička zajednica Grada nagrađeno je šest turističkih zvijezda.

Turističke zvijezde 2019.

TURISTIČKI KOMPLEKS „LOVAC“, SREBRENIK, ETNO AVLIJA MAČKOVAC-ZAVIČAJNI MUZEJ, BANOVIĆI,ITALIJANSKA ORGANIZACIJA CISP,RESTORAN ROBINZON, LUKAVAC,HOTEL TEHNOGRAD, TUZLA i HOTEL MELLAIN, TUZLA.

O ETNO AVLIJI MAČKOVAC-ZAVIČAJNI MUZEJ save je poznato, a ukratko evo podsjećanja na ovu jedinstvenu turističku destinaciju, koju je utemeljio Refik Halilović:

Prelijepi kompleks smješten na ulazu u Zaštičeni pejsaž Konjuh, okružen divnim prirodnim ambijentom. Koncept Etno avlije, sa 15 zanatlijskih radnji, Zavičajnog muzeja, ugostiteljskog objekta, vodenice i Begove sobe, posjetilo je više od pola miliona turista i posjetitelja proteklih godina.

U vanjskom dijelu Etno avlije izloženo je nekoliko kolekcionarskih stalnih postavki, odnosno zbirki različitih predmeta. Postavke iz perioda Osmanskog Carstva, sastoji se od različitih predmeta iz oblasti militarije i upotrebnih predmeta, korištenih na prostoru Bosne i Hercegovine. Najznačajniji predmeti u ovoj zbirci su tri osmanske puške, koje potiču iz 16., 17. i 18. stoljeća.

Ovaj kompleks je prava oaza minulih vremena koja očuvanjem tradicije, čuva i svrhu bitisanja ljudi ovih prostora. Ugostiteljski objekat je bogata riznica tradicionalnih jela i napitaka. Etno avlija iz godine u godinu bilježi povečanje broja inostranih turista. Interesantna činjenica je da se u ovom kompleksu snimao dio filma „ Hiljadarka“.

Prema riječpima Refika Halilovića turista je sve više u njegovoj, ali i našoj Etno avliji, o čemu kaže:

“Ja sam veoma zadovoljan priznanjem koje mi je večeras uručeno. Do sada je Etno avliju posjetilo preko 500 hiljada turista, gostiju i putnika namjernika.Ovo je postala jedinstvena destinacija u našoj državi, koju svi žele da posjete. Ovih dana imali smo u posjeti više TV kuća koje su snimale novogodišnje programe, tako da će gledaoci širom svijeta imati priliku vidjeti našu Etno avliju u muzičkom ruhu”, rekao nam je Refik Halilović./Š.G./