GO SDP Živinice:Obilježili Dan pobjede i Dan zlatnih ljiljana

Na prigodan način danas je uži krug  GO SDP Živinice obilježio Dan pobjede nad fašizmom i Dan zlatnih ljiljana. Položeno je cvijeća na Partizansko spomen groblje Karaula i kraj spomen obilježja šehidima i palim borcima odbrambeno osloboilačkog rata u Gradskom parku. Član Predsjedništva GO SDP Živinice Mensur Glavić podnio je referat i tom prilikom istakao:

“Živimo u vremenu kada se sve činjenice pokušavaju prikazati u sivoj boji, zavaravajući nas običan puk o svim bitnim stvarima u društvu. Međutim, crno je crno, a bijelo je bijelo. Tu pametan čovjek nema dileme. Fašizam je veoma širok pojam, a po stručnjacima društvenih nauka definiše se kao treći stadij nacionalizma (nakon nacionalizma i šovinizma) i smatra se radikalnom totalitarističkom ideologijom.I nije problem u Benitu Musoliniju, pa ni Adolfu Hitleru, koji su javno zagovarali fašizam i nacizam.Oni su bili to što jesu, fašisti i nacisti. Poraženi, ušli u istoriju kao zločinci i krvnici”, rekao je Glavić, a potom dodao:

“Datum, 9.05.1945.godine na njihove zločine u Evropi je stavljena tačka. Taj se datum slavi kao Dan pobjede nad fašizmom.Problem revidiranja istorije je sve izraženiji,gdje se nakon 30-40 godina fašizam javlja u perfidnom,prikrivenom izdanju. Poštenu partizansku, antifašističku borbu karakterišu kao kriminalnu, koja zabranjuje vjeru,vlasništvo,pravo na misao. Josip Broz Tito je po njima bio tiranin, diktator.Žrtve u Blajburgu su bile uglavnom nevini kuhari,intedanti, doktori koji su nedužni bježali od partizana.Draža Mihajlović je bio “patriota, antifašista”. Na ovom prostoru vladaju ljudi koji bez imalo stida iznose ove laži,nalaze spas u sivom, slave Dan pobjede nad fašizmom, čak i neradni im dan, a ujedno podržavaju “za dom spremni”, kao i četnička orgijanja”.

Prvih devet dana maja mjeseca je godinama vezan za borbu protiv fašizma. Od Prvog maja-praznika rada, koji obilježava borbu za prava radnika, 4.05. kad nas je napustio najveći antifašista sa ovih prostora Josip Broz Tito, pa do 9.05.- Dana pobjede nad fašizmom, ujedno i Dan Evrope.

” Naša partija SDP je baš taj period uzela za Dane SDP-a jer antifašizam ugrađen u temelje borbe SDP-a. I zato sa ponosom uzvikujemo partizansku parolu SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU”,rekao je Mensur Glavić-član Predsjedništva GO SDP Živinice.