GO SDP:Obilježena godišnjica masakra nad civilima u Rudarskoj

Danas je obilježena 26.godišnjica stradanja nedužnih civila u Mjesnoj zajednici Rudar. Od agresorske granate poginulo je pet naših sugrađana. Smrtno su stradali Elena Imamović (9), Muharem Mahmutbegović (55), Edin Ibrahimović (17), Senada Muminović (18) i Ejub Mahmutbegović (27).

Povodom stradanja nedužnih civila ratne 1994.godine danas su kraj spomen obilježja na stratištu civilnih žrtava rata, predstavnici GO SDP Živinice položili buket cvijeća.Doktor Hajrudin Kozarević je povodom godišnjice stradanja civila izjavio za medije:

“Današnjim činom se podsjećamo na na 26 godina od stradanja civila našeg grada, među kojima je najmlađa Elena Imamović sa svega 9 godina.Tim činom neprijatelj je bezobzirno granatirao naš grad, prekinuo djetinjstvo i uništio u trenu Elenin život, ali i živote još četiri naša sugrađanina.Želimo podsjetiti da još niko za te zločine nad nedužnim civilima nije procesuiran.Zato smo inicirali da se formira udruženje civilnih žrtava rata, kako bi se pokrenule mnoge aktivnosti na rješavanju problema iz ove oblasti”.

Ovo što se desilo u MZ Rudar nije jedini masakr koji se desio u gradu! Tokom ratnih dešavanja došlo je do pogibije prognanika iz Podrinja koji su bili smješteni u kolektivnom naselju Karaula.O današnjem gestu GO SDP Živinice dr.Kozarević kaže:

“Znamo da je teško zbog neizmjerne boli roditeljima i familiji stradalih, ali mi smo tu da se podsjetimo na ovaj tužni događaj, da ublažimo bol i da ne smijemo dozvoliti da se taj tužni dan prepusti zaboravu”./Š.G./