GO SDP:Obilježili 27.juli-Dan ustanka BiH u II svjetskom ratu

Da se ne zaboravljaju značajni istorijski datumi govori i današnje svečano obilježavanje 27.jula, Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.Predstavnici GO SDP Živinice položili su bukete cvijeća na Partizanskom spomen groblju Karaula, u znak zahvalnosti za odbranu ovih prostora od narastajućeg fašizma Drugog svjetskog rata.Takođe, cvijeće je položeno i kraj biste Josipa Broza Tita, komandanta i poslije oslobođenja doživotnog predsjednika SFRJ.

“Šteta je što ovaj datum nije značajnije obilježen, već se svelo eto na jednu partiju.S poštovanjem obilježavamo ovaj dan i vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su prije 82 godine saveznici i naši partizani izvojevali pobjedu protiv fašizma. Zato se moramo podsjećati na ove datume i boriti se protiv zla fašizma”, rekao je predsjedni Foruma seniora SDP Živinice Mehmed Rakovac.

Datum 27. juli u bivšoj Jugoslaviji slavio se kao Dan ustanka naroda BiH. Vezan je za 27.07.1941. godine kada je izvedena prva ustanička akcija na teritoriju BiH. Ta akcija izvedena je u malom gradu Drvaru.Grad Drvar je većinu vremena bio slobodan grad u Drugom svjetskom ratu, koji je dao 15 narodnih heroja.